Болната историја на женското отстранување на влакна: Кога жените почнале да се бричат?

Иако последниве години многу жени престанаа да ги отстрануваат влакната од своите тела, истражувањата покажуваат дека женската депилација е сѐ уште високо нормативна во западната култура. Што мислите вие на оваа тема?

379

Во САД жените почнале да се бричат ​​во 1915 година, поточно во периодот помеѓу Првата и Втората светска војна. Пред 20 век, жените морале само да ги отстранат несаканите влакна од лицето и вратот (практично единствените делови од телото кои не биле покриени со облека), но тоа го правеле користејќи природни или индустриски креми за депилација, а не со жилети.

Пред пронаоѓањето на бричот во облик на буквата Т во 1903 година, алатките за бричење биле соодветно наречени „жилети за грло“. Бричењето било услуга што им ја давале мажите на мажи на јавни места и барало значителна вештина.

Самостојното бричење било воведено по пронаоѓањето и популаризацијата на сигурните жилети. Тогаш жените постепено го прифатиле како безболна и евтина алтернатива на другите методи за отстранување на влакна.

Зошто жените почнале да се бричат?

За време на Првата светска војна во 1915 година, компанијата Gillette Safety Razor го претставила првиот безбедносен брич за жени: Milady Decolletée. Но, производот не станал веднаш популарен, бидејќи бричењето сè уште било цврсто поврзано со машкоста. Жените не сакале да ризикуваат да бидат видени како купуваат брич.

Преминот од креми за депилација на жилети започнал кога за време на Втората светска војна се појавила потреба жените да ги отстранат влакната од нозете. Пред тоа, жените ги покривале влакната на нозете со дебели чорапи. Но, за време на војната, имало недостиг на чорапи, бидејќи материјалите како најлон или свила биле пренаменети за воена употреба.

Извесно време, жените прибегнувале кон „течни чорапи“ (liquid stockings), кои во основа биле пудри во боја на кожа кои ќе дадат илузија на чорапи. Сепак, оваа форма на чорапи ќе делува само на нозе без влакна, а кога залихите на течни чорапи почнале да се намалуваат, жените конечно се задоволиле со едноставно бричење на нозете и останале на тоа.

Како жените ги отстранувале влакната пред бричењето?

Пред 20 век, женската облека била многу помалку откривачка. Мета за депилација биле само лицето и вратот, со кои се отстранувале малите влакна на лицето.

Во 18 век, „порцеланскиот“ тен се сметал за убав, а се сметало дека женското лице го одразува нејзиниот внатрешен карактер. Затоа, отстранувањето на несаканите влакна на лицето не било само прашање на естетика, туку и на морал. Влакненцата на горната усна или на долниот дел на челото биле особена причина за загриженост.

Прирачниците и водичите за бонтон од 18 век содржеле рецепти за женска депилација што ги комбинирале европските практики со оние на Индијанците и африканските култури. Други опции вклучувале восоци за чевли или смоли од дрвја, кои биле исклучително болни.

Индустриски депилатори

На крајот на 19 век, домашните депилатори постепено биле заменети со индустриски кои биле произведени главно од мажи.

Техниките што се користеле во месната индустрија се применувале во козметиката, а хемикалиите што се користеле за отстранување на влакна од кожата на мртвите животни биле рекламирани како козметички производи за жени.

Овие моќни хемикалии им биле продавани на жените како средства за депилација. Бидејќи немало надзор на пазарот за депилација, индустриските производи за „убавина“ трајно осакатиле, изобличиле и убиле илјадници жени. Како што растела социјалната загриженост за овие нови производи, популарните весници и списанија станале главни извори на информации за безбедноста на депилацијата.

Електролиза

Кремите и разните други средства за депилација продолжиле да бидат популарни и покрај големиот број жени кои биле убиени или трајно осакатени поради мускулна атрофија, слепило или оштетување на екстремитетите, но имало и нови техники, кои биле добредојдена алтернатива на индустриските депилатори.

Една од нив била електролизата, која вклучувала вметнување игла со електричен погон директно во фоликулот на влакното. Електричната струја би го избледела коренот на влакното и околните ткива. Ова бил многу болен процес, особено ако депилираната површина била голема, а секое влакно барало посебна игла.

Рентгенско отстранување на влакна

Депилацијата со рендген се рекламирало како безбедно и безболно. Американските лекари, пред Првата светска војна, се откажале од отстранување на влакна со рендген, поради ризикот од зрачење. Сепак, многу комерцијални рентгенски салони продолжиле со оваа практика.

Најголем дел од клиентите биле жени од работничката класа или припадници на ниската или средната класа. Тие ги посетувале салоните за рендген и покрај преголемите трошоци за тертманот бидејќи се надевале дека нивниот подобрен изглед без влакна ќе им отвори нови можности.

Оваа практика била напуштена во доцните 1940-ти поради зголеменото препознавање на ризиците од радијација. Исто така, многу клиенти кои се здобиле со повреди поради рендгенскиот третман покренале судски постапки против сопствениците на овие салони.

Депилација со восок

Историјата на депилацијата досега во древниот Египет. Жените од стариот Египет ги отстранувале сите влакна од телото, вклучително и влакната од главата. За да го направат тоа, понекогаш користеле школки како пинцети, но познато е дека најчесто користеле депилација со восок за отстранување на влакната. Тие се депилирале со помош на пчелин восок или мешавина на база на шеќер.

Која е денешната норма за отстранување на влакна?

Во една студија на Toerien и Wilkinson, истражувачите заклучиле дека женската депилација е високо нормативна во западната култура. Студијата се заснова на анкета со отворени прашања која била спроведена на 678 жени.

Учесниците ја опишале влакнетоста со крајно негативни термини (некои изјавиле дека влакнетоста е карактеристика на мажевност и е нехигиенска). Од друга страна, мазната кожа без влакна се смета за позитивна, чиста и женствена. Мала група учесници признале дека се чувствуваат принудени да ги отстрануваат влакната поради социјалните конвенции.

Тоа што не се вреднуваат подеднакво влакнестата и безвлакнестата кожа значи дека депилацијата не е прашање на личен избор, туку општествена норма.

Згора на тоа, непочитувањето на оваа норма, носи висока социјална цена. Учесниците изјавиле дека роднините, партнерите, пријателите, колегите од работа, па дури и непознати повремено им велеле дека треба да се бричат ​​или се шегувале на сметка на нивните неизбричени нозе или пазуви.

Низ историјата, женското тело било под влијание на стандардите за убавина. Жените трпеле болка, понижување, финансиски тешкотии во потрага по понекогаш опасни технологии за депилација. И денес, многу жени сè уште се соочуваат со казни затоа што не се придржуваат до нормата за депилација.

Што мислите вие на оваа тема? Дали жените треба да престанат да ги отстрануваат влакната од телото?

Повеќе