Дали децата треба да се носат на гробишта? Што велат психијатрите

Психијатарот Даниел Опенхајм истакнува дека не е неопходно да се носат деца на погреби. Тој мисли дека тоа може да ги направи вознемирени, исплашени или вознемирени, особено кога се очекува некој од возрасните да бидат емоционални за време на погребната церемонија

2.062

На задушница, традиционално ги посетуваме последните почивалишта на нашите најблиски. Можеби често во овој период, но и во други ситуации се прашувате дали треба да се носат и деца на гробишта? Психијатарот Даниел Опенхајм вели дека не постои точен одговор на ова прашање.

„Кога да го однесете детето на гробишта? Во секое време е добро време. Дури и бебињата и малите деца можат да одат со своите родители на гробишта, и тоа е одлична можност за подучување“, изјавил Опенхајм за францускиот весник La Croix.

Како што тврди, родителите можат на децата да им ја објаснат целта на гробиштата како место кадешто лежат саканите кои повеќе не се меѓу нас и кадешто можеме да се поврземе со нив.

„Посетата на гробиштата е и можност да му објасниме на детето дека смртта не значи исчезнување. Иако покојникот повеќе не е физички присутен во секојдневниот живот, тој останува во нашите мисли“, вели тој.

Од друга страна, Опенхајм истакнува дека не е неопходно да се носат деца на погреби. Тој мисли дека тоа може да ги направи вознемирени, исплашени или вознемирени.
„Ако е веројатно дека родителот или другите луѓе ќе бидат емоционални, тоа може да го исплаши детето. Бидете присутни, објаснете му на детето дека вие сте и натаму тука за да се грижите за него“, забележува тој.
Конечно, психијатарот предлага никогаш да не го присилувате вашето дете да оди на гробишта.

„Ако детето изрази желба, дозволете му да учествува во процесот на тагување“, заклучил тој.

Повеќе