Имунолошкиот систем на трудницата детектира абнормалности кај бебето

Имунолошкиот систем за време на бременоста мора да функционира така за да најде рамнотежа помеѓу развојот на бебето и заштитата на мајката

417

Нова студија покажува дека имунолошкиот систем на трудницата може да открие болести. Иако речиси сè е познато за бременоста, сè уште има толку многу што научниците и медицинските работници не го разбираат. Кога ќе размислите за тоа, фактот дека женското тело може да расте, да храни и да роди цело човечко суштество не е ништо помалку од феноменален.

Постојано се спроведуваат студии за тоа што се случува за време на бременоста, како се менува телото на жената и како функционира. Овој напредок нè приближува до разбирање што навистина се случува.
Според Medical Xpress, новото истражување покажало дека имунолошкиот систем може да помогне во откривање на болести за време на бременоста. Оваа студија е изработена од Норвешкиот универзитет за наука и технологија.

Студијата е иницирана од фактот дека бременоста е неверојатно тешка за имунолошкиот систем на мајката. Кога ќе размислите за тоа, половина од гените во растечкиот фетус се „туѓи“ за телото на мајката затоа што доаѓаат од таткото. Тоа значи дека имунолошкиот систем мора да работи за да најде рамнотежа помеѓу развојот на бебето и заштитата на мајката.

Истражувачите сакале да разберат како се однесува имунолошкиот систем за време на бременоста и ова е првиот тим кој погледна како се развива имунолошкиот систем на жената за време на бременоста. Тие следеле повеќе од 700 трудници кои имале нормална бременост и родиле здрави деца. Бидејќи имале многу здрави трудници, тие биле во можност да најдат основна линија, или стандард, за тоа како имунолошкиот систем се однесува во нормална бременост. Тие веруваат дека разбирањето како треба да функционира имунолошкиот систем може да биде многу корисно за какви било идни студии што треба да се направат.

Тоа е затоа што раното откривање на болеста во бременоста може да му помогне на лекарот да одлучи дали жената е изложена на висок ризик за болеста и дали треба да се следи повнимателно за време на бременоста. Откриле дека има голем број состојби кај мајката или бебето кои на крајот се менувале или создавале абнормалности во имунолошкиот систем, а бидејќи знаеле како треба да изгледа нормалниот имунолошки систем, тие биле во можност да ги откријат овие абнормалности полесно и порано.

Иако ќе бидат потребни повеќе студии, истражувачите дури веруваат дека имунолошкиот систем на жената може да помогне да се утврди дали бебето е момче или девојче.

Повеќе