Кои состојби во бременоста го зголемуваат ризикот од развој на церебрална парализа кај бебето

Ризикот од церебрална парализа може да го зголемат некои болести на мајката, но и на бебето, додека е во утробата или по породувањето

366

Церебралната парализа е болест предизвикана од оштетување на мозокот во развој и најчесто настанува пред раѓањето. Присутен е во повеќе форми во зависност од интензитетот на самото оштетување, од кое зависат симптомите и прогнозата за пациентот.

Церебрална парализа: Која е причината?
Причините за церебрална парализа може да варираат од случај до случај, иако сите тие се поврзани со оштетување на мозокот. Поради нарушувања на развојот на мозокот или оштетување поради траума, се манифестира група на симптоми кои влијаат на движењето и држењето на телото. Без разлика на причината и формата на манифестираната болест, не постои лек за церебралната парализа, но некои превентивни методи можат значително да ја намалат можноста за заболување.

Фактори на ризик и церебрална парализа: Што може да се должи на мајката, а што на бебето?
Бројни фактори се поврзани со зголемен ризик од церебрална парализа, а пред се, можат да се поделат на оние поврзани со здравјето на мајката и здравјето на бебето.

Болести на мајката
Одредени инфекции или изложеност на токсични влијанија за време на бременоста може значително да го зголемат ризикот од церебрална парализа за бебето. Воспалението предизвикано од инфекција или треска може сериозно да го оштети мозокот во развој на неродено дете, а најчести се:

цитомегаловирус (предизвикува симптоми слични на грип, а ако мајката ја има првата активна инфекција за време на бременоста, тоа може да доведе до вродени дефекти)
рубеола (оваа вирусна инфекција може да се спречи со вакцина)
херпес (може да се пренесе од мајка на дете за време на бременоста, влијае на матката и плацентата)
сифилис (бактериска инфекција која се шири преку сексуален контакт)
токсоплазмоза (предизвикувачкиот агенс е паразит кој се наоѓа во контаминирана храна, почва и измет на заразени мачки)
Зика вирусна инфекција (се шири со каснување од комарец и може да влијае на развојот на мозокот на нероденото бебе)
интраутерини инфекции (вклучувајќи инфекции на плацентата или феталните мембрани)
изложеност на токсини (пример е изложеност на жива)
други болести (состојба на тироидната жлезда, прееклампсија или епилептични напади).

Болести на доенчињата
Болестите кај новороденчето кои можат значително да го зголемат ризикот од церебрална парализа вклучуваат:

бактериски менингитис (предизвикува отекување на мембраните околу мозокот и ‘рбетниот мозок)
вирусен енцефалитис (сличен ефект на бактериски менингитис)
тешка или нетретирана жолтица
крварење во мозокот (можно е бебето да имало мозочен удар во утробата или во раното детство).

Фактори на бременост и породување за развој на церебрална парализа
Следниве фактори на бременост и раѓање може да го зголемат ризикот од церебрална парализа:

ниска родилна тежина (овој ризик се зголемува како што се намалува родилната тежина)
повеќекратна бременост (ризикот од церебрална парализа се зголемува со бројот на бебиња кои ја делат матката)
веројатноста за предвремено раѓање во комбинација со ниска родилна тежина (ако едно или повеќе бебиња умрат, ризикот од церебрална парализа кај преживеаните се зголемува)
предвремено породување
компликации за време на породувањето.

Компликации предизвикани од церебрална парализа подоцна во животот

Церебрална парализа: причини, симптоми и опции за третман
Мускулната слабост и спастичноста, како и проблемите со координацијата, може да придонесат за компликации во детството и зрелоста, вклучувајќи:

контрактура (скратување на мускулното ткиво поради силна мускулна напнатост што може да го забави растот на коските, да предизвика свиткување на коските и да доведе до промени во зглобовите, како и дислокација; последиците се дислокација на колкот, искривен ‘рбет или други промени на коските)
неухранетост (проблеми со голтање и хранење може да го отежнат добивањето на хранливи материи, што може да го наруши растот и да ги ослабне коските)
ментални здравствени состојби (депресија, социјална изолација, други проблеми во однесувањето)
срцеви и белодробни заболувања (проблемите со голтање може да доведат до респираторни проблеми, како што е аспирациона пневмонија, која се јавува кога детето вдишува храна, пијалак, плунка или ја враќа содржината назад во хранопроводникот)
остеоартритис (притисок врз зглобовите или неусогласеност на зглобовите поради мускулен спазам може да доведе до оваа болна болест на коските)
остеопороза (скршеници поради ниска густина на коските може да бидат резултат на недостаток на мобилност, лоша исхрана и лекови)
други компликации (нарушување на сонот, хронична болка, оштетување на кожата, цревни и орални здравствени проблеми).

Повеќе