Колку повеќе им давате на децата, толку помалку сфаќаат како се доаѓа до тоа: Ова се 5-те работи што секое дете мора да ги има!

Без разлика дали тоа е желба за пливање, желба да се оди кај бабите и дедовците без вас или
нешто друго – само пуштете го. Не размислувајте дали може или не, ако сака значи дека може.

548

Сите ние го сакаме најдоброто за нашите деца, но понекогаш малку се губиме во таа желба и ги

мешаме сопствените желби со детските.

Наша задача како родители и воспитувачи е да ги научиме децата да учат. Мораме да ги научиме

да ги бараат потребните информации и да ја одделат вистината од лагата. Мораме да ги научиме да

ги надминуваат пречките со најмала загуба – и физичка и морална.

Како да ги научиме децата да бидат независни?

Подучувајте ги, но не правете работи наместо нив;

Не галење, туку љубов;

Не ги мешајте возможното и невозможното

Понекогаш е полесно да се направи нешто за децата, но мора да се разбере нешто: колку повеќе

им даваме, толку помалку можат да сакаат.

Децата се пред сѐ луѓе и така и треба да се однесувате кон нив. Свесни се, разумни и треба да

сфатите дека ќе ве разберат ако им објасните нешто, не мора сѐ да им покажувате.

На децата треба да им се дава само она што навистина го сакаат, ништо повеќе, ништо помалку од

тоа. Ако се претера со давањето, тоа значи дека во одреден момент од животот ќе престанат да

посакуваат.

Примарните работи во формирањето на личноста на детето се:

Независност

Штом разберете дека детето е подготвено да направи каков било чекор кон независност – пуштете

го!

Без разлика дали тоа е желба за пливање, желба да се оди кај бабите и дедовците без вас или

нешто друго – само пуштете го. Не размислувајте дали може или не, ако сака значи дека може.

Активност

Не дозволувајте децата да бидат мрзливи. Енергијата создава енергија.

Бидете позитивен пример: пешачете, планинарете, вежбајте…

Мирна домашна атмосфера

Ова е многу важна точка. Ако ситуацијата во куќата е напната, тогаш и детето ќе биде напнато.

За секое дете, домот е место каде што секогаш го сакаат и го чекаат.

Семејни вечери и разговори

Нема ништо подобро и поздраво за детето од жива комуникација во семејството. Постарите треба

да го споделат своето искуство, а помладите да слушаат и да учат.

Тие никогаш нема да научат освен ако не им кажете.

Јасно наведете што е дозволено, а што не

Однапред поставете ги семејните правила: без пцовки, без расправии, без физичко насилство

(продолжете го списокот).

Многу е важно децата да знаат што смеат да прават, а што не смеат.

Што друго можете да направите за вашето дете како родител?

 1. Секогаш бидете на страната на децата.
 2. Слушајте и не прекинувајте.
 3. Намалете ги стресните ситуации.
 4. Чувајте го детството на вашите деца.
 5. Многу патувајте.
 6. Учете странски јазици.
 7. Посетувајте музеи, театри, кино.
 8. Учете песни и текстови на памет.
 9. Не ги проверувајте нивните домашни задачи.
 10. Не обрнувајте внимание на училишните оценки.
 11. Не плашете се од казнување на децата (се разбира, не физички).
 12. Пофалете го успехот на детето.
 13. Не им приговарајте за неуспехот.
 14. Објаснете им ги причините и последиците.
 15. Не избрзувајте со заклучоци.
 16. Не понижувајте и не се срамете.
 17. Секогаш кажувајте ја вистината.
 18. Разговарајте за која било тема со вашите деца.
 19. Никогаш не ги споредувајте со себе или со другите деца.
 20. Учествувајте во сите детски активности.
 21. Секогаш бидете горди на вашето дете и почитувајте го!
Повеќе