Научниците открија знак кој значи дека има ризик детето да стане алкохоличар

Според клиниката Мајо, факторите на ризик за развој на алкохолизам вклучуваат пиење на рана возраст, семејна историја на алкохолизам, траума и редовно пиење во подолг временски период.

137

Научниците пронајдоа знак кој сугерира дека младите би можеле да пораснат во алкохоличари. Истражувачите од Универзитетот Карнеги Мелон ги испитувале тинејџерите за нивните навики за пиење и потоа ги следеле во следните 17 години. Тие откриле дека оние кои пијат сами на возраст меѓу 18 и 20 години имаат поголема веројатност да развијат алкохолизам во нивните 30-ти. Според списанието Drug and Alcohol Dependence, ризикот е особено висок за жените.

„Повеќето млади луѓе кои пијат го прават тоа социјално, но има мал дел кои пијат сами. Осаменото опивање е единствен и силен фактор на ризик за идното нарушување на употребата на алкохол“, вели водечкиот автор на студијата Кејси Кресвел, вонреден професор по психологија на гореспоменатиот универзитет.

Професорот Кресвел посочува дека нема доволно истражувања за местата каде што пијат младите, додека за зачестеноста и количината има многу. Затоа во студијата вклучил приближно 4.500 18-годишници. Околу 25 отсто од нив пиеле само на 18-годишна возраст, а 40 отсто во средината на 20-тите години. Кога наполниле 35 години, учесниците биле испрашувани за симптомите на нарушување на употребата на алкохол.
Откриено е дека тинејџерите кои пиеле сами имале 35 отсто поголеми шанси да развијат симптоми на нарушување на употребата на алкохол до 35-тата година од животот, во споредба со оние кои пиеле само во друштво.

Нарушувањето на употребата на алкохол се јавува кај луѓе кои имаат потешкотии да го контролираат пиењето. Познато е и како алкохолизам, а може да се дијагностицира во блага или тешка форма. Симптомите може да вклучуваат пиење дури и ако тоа ви штети вам или на другите, пиење во опасни ситуации (како возење), проблеми на работа или во врски, пиење до степен на губење на свест и желба за алкохол.

Според клиниката Мајо, факторите на ризик за развој на алкохолизам вклучуваат пиење на рана возраст, семејна историја на алкохолизам, траума и редовно пиење во подолг временски период.

Повеќе