Некои луѓе имаат Алцхајмерова болест без симптоми!

Студија, објавена во Acta Neuropathologica Communications, открила дека некои лица имаат јасни знаци на Алцхајмерова болест во мозочното ткиво, но не покажале никакви симптоми за време на нивниот живот.

242

Истражувачите во Холандија, по анализата на податоците на повеќе од 2.000 мозоци во холандската банка на мозоци, дошле до неочекувано откритие.

Нивната студија, објавена во Acta Neuropathologica Communications, открила дека некои лица имаат јасни знаци на Алцхајмерова болест во мозочното ткиво, но не покажале никакви симптоми за време на нивниот живот.

Иако се идентификувани само 12 такви лица, ова откритие поставува важни прашања за Алцхајмеровата болест и што ги прави некои луѓе отпорни на неа.

Влијае на повеќе од 55 милиони луѓе низ целиот свет

Алцхајмеровата болест влијае на повеќе од 55 милиони луѓе ширум светот, а до 70 % од случаите на деменција се поврзани со оваа болест.

Се карактеризира со губење на мозочните клетки како резултат на токсична акумулација на амилоиди и тау протеини.

Вообичаените симптоми вклучуваат губење на меморијата, когнитивни недостатоци, проблеми со говорот и препознавањето, проблеми со просторната свесност и значителни промени во личноста и однесувањето.

Како што напредува Алцхајмеровата болест, овие симптоми стануваат потешки.

Некои не покажуваат симптоми

Феноменот во кој Алцхајмеровата болест не покажува симптоми е познат како „отпорност“. Истражувачите откриле дека кај отпорни лица астроцитите, мозочните клетки кои делуваат како „собирачи на ѓубре“, произведуваат повеќе од антиоксидантот наречен металотионеин.

Овие клетки се чини дека имале намалени патеки на воспаление и релативно нормален одговор на отстранување на погрешно поставени токсични протеини.

Покрај тоа, мозочните клетки на отпорните лица имале повеќе митохондрии, што укажува на посилно производство на енергија.

Д-р Дејвид Мерил, кој не бил вклучен во студијата, објаснил за Medical News Today дека когнитивната резерва, отпорноста на мозокот на оштетување, игра клучна улога во оваа отпорност.

Генетиката, начинот на живот и факторите на животната средина можат да влијаат на појавата и сериозноста на симптомите.

Д-р Јуко Хара додала дека когнитивната резерва, изградена низ доживотно знаење и искуство, им помага на луѓето да се справат со патологиите на мозокот и да ја одржуваат когнитивната функција подолго. Активностите што го предизвикуваат мозокот, како што се учење нови вештини, читање и свирење музички инструменти, можат да ја зголемат когнитивната резерва.


Сепак, ваквите случаи се ретки

Алцхајмеровата болест без симптоми е ретка во клиничката пракса. Д-р Мерил забележал дека е невообичаено за луѓето без симптоми да бараат тестирање, бидејќи најраните симптоми често имитираат нормално стареење.

Оваа студија е во согласност со новите студии кои сугерираат дека Алцхајмеровата болест може да постои без очигледни когнитивни симптоми како резултат на когнитивни резерви или компензаторни механизми на мозокот.

Д-р Хара истакнала дека маркерите на Алцхајмеровата болест можат да се појават рано во животот без типични симптоми.

Амилоидните наслаги можат да започнат да се акумулираат во мозокот уште во 20 -тите години.

Некои генетски мутации можат да дадат заштита од Алцхајмерова болест, иако се ретки.

На пример, една студија од 2019 година покажала дека една жена со генетска мутација за рана болест на Алцхајмерова болест не развила деменција до нејзините 70 -ти, веројатно заради ретка заштитна мутација.

Превенцијата на Алцхајмерова болест вклучува решавање на генетските фактори и фактори на живот.

Извештајот од 2020 година во Лансет покажува дека факторите како што се употреба на алкохол, пушење, лоша исхрана, недостаток на образование, социјални интеракции и вежбање придонесуваат за напредување на болеста.

Активностите како што се читање, играње игри и пишување можат да ја одложат појавата на Алцхајмерова болест, додека когнитивно активните задачи, како што е користење на компјутер, го намалуваат ризикот од деменција.

Спротивно на тоа, пасивните активности како што се гледање телевизија се поврзани со зголемен ризик од деменција. Занимавањето со активности кои го предизвикуваат мозокот е поврзано со помал ризик од развој на деменција.

Повеќе