Browsing Category

Машко здравје

Во повеќе од 55 проценти примероци на сперма најден хербицид против плевел: Главен виновник за…

Серија студии покажале дека бројот на сперматозоиди кај мажите во западните земји е во постојан пад, а како главен виновник е откриена изложеноста на хемикалии и пластика. Луѓето кои се занимаваат со земјоделство имале највисоки нивоа на…

Предизвиците на татковството: Како мажите се соочуваат со новата улога во животот?

Повеќето новопечени татковци знаат многу за биолошките и хормоналните промени низ кои поминуваат нивните сопруги за време на бременоста, но речиси ништо не знаат за сопствените биохемиски и невролошки промени.

Ги запознаваме ретките болести: Микозис фунгоидес

Mикозис фунгоидес е болест при која Т-клеточните лимфоцити (вид на бели крвни зрнца) стануваат малигни (канцерогени) и влијаат на кожата. Овој тип на Т-клеточен лимфом е бавно прогредирачки и хроничен. Ретко се јавува пред возраст од 40…

Да, да, постои и машка менопауза! Како да се победи андропаузата е проблем за кој сѐ почесто се…

Иако мажите не сакаат да зборуваат за хормоналните промени низ кои минуваат, забележливо е постепеното ослободување од предрасудите дека тоа ќе ги направи ранливи и помалку мажествени. Лекарите потврдуваат дека сѐ повеќе мажи бараат помош…

Ако ве чешаат препоните, лекар открива како да се спасите! Проблемот што измачува некои мажи може да…

Чешањето најчесто се јавува во наборите на горниот дел од бутот и не го зафаќа скротумот или пенисот. Сепак, може да се прошири во близина на задникот, поради што може да почувствувате чешање и непријатност во оваа област.

Инсектицидите влијаат на квалитетот на спермата

Според резултатите на новата анализа која опфатила 25 истражувања во распон од речиси 50 години, изложеноста на инсектициди е поврзана со помала концентрација на спермата кај возрасните мажи

Соблечете ги гаќите ве молам! Ако на жените не им е проблем да одат на гинеколог, зошто мажите не…

Поради високата инциденца на ракот на простата и тестиси, СЗО го посвети месецот НОЕМВРИ на машкото здравје. Ама и тоа, ако сакаме да бидеме искрени и реални, е повеќе само уште еден повод за забава, да се засукаат долгогодишните или…

Бесплатно дотерување на мустаќи и бради: „Бербер шоу“ за одбележување на месецот на машкото здравје

Во организација на Фризерската секција од Скопје (при Занаетчиската комора) и Скопје Сити Мол, на 12 ноември, традиционално ќе се одржи „Бербер шоу“ со што ќе се одбележи „Моември“ – месецот на машкото здравје. Настанот ќе трае од 12 до 17…