Овие однесувања може да откријат дека вашиот партнер се обидува да манипулира со вас

Психологот д-р Џули Смит посебно се осврнува на следното однесување: Кога ќе почувствуваат дека може да ве изгубат, почнуваат да ветуваат дека ќе се променат.

1.576


Манипулацијата е техника на влијание врз луѓето на прикриен начин со цел да се постигне саканата цел и може да биде честа појава во нездравите врски, без разлика дали се романтични или семејни.

Така, кога партнерот или партнерката се обидува да манипулира со другата личност, тие ги кријат своите вистински намери, обидувајќи се да ги натераат да го прават она што го сакаат, без нивно целосно разбирање или информирана согласност.

За жал, манипулацијата понекогаш може да биде тешко да се препознае.

Затоа, психологот д-р Џули Смит издвојува неколку однесувања кои укажуваат на тоа дека вашиот партнер се обидува да манипулира со вас.

Еве што истакна таа во неодамнешната објава на Тик-Ток.

@drjulie

👉Look out for the last one. It’s a common trap. For those who find themselves wanting to leave a relationship and blaming themselves for finding it hard to break away, it’s never been as easy as you tell yourself it should be. If your partner is using any combination of these manipulations, you will be more isolated, vulnerable, and confused about how best to proceed. Not because there is anything wrong with you, but because that is the effect these behaviours have on most people. Finding some form of support outside of the relationship is crucial. It helps you to get a wider perspective on the relationship. Doing that on your own is not easy. That person might be a trusted friend or family member or a professional. Learning about these types of behaviour can help you to spot them while they are happening and to see them for what they are. Feel free to share if you feel it could help someone ❤️ 👉More from me in my million copy bestselling book – Why Has Nobody Told Me This Before? (Currently -50% see link in bio). Filled with insights from therapy about how to deal with real life problems. Available in over 40 languages.

♬ original sound – Dr Julie | Psychologist

Ве изолираат од пријателите и семејството.
Наеднаш го менуваат расположението – една минута се грижливи, а следната се агресивни.
Ја намалуваат вашата самодоверба и ве тераат да се сомневате во сопствената интелигенција.
Го ограничуваат вашиот пристап до пари и го следат вашето трошење.
Се закануваат дека ќе се повредат себеси или вас, за да ве спречат да заминете.
Кога ќе почувствуваат дека може да ве изгубат, почнуваат да ветуваат дека ќе се променат.

Психологот конкретно се осврна на последното однесување, заклучувајќи:

„Малтретирањето се заменува со шармот и љубовта што сте ги виделе на почетокот на врската.

Потоа сакате да верувате дека врската може да се подобри, па им давате уште една шанса и така циклусот продолжува“.

Повеќе