Пофалби на 3 години – помалку проблеми на 7

Кај тригодишните деца не е секогаш лесно да се користат само методи на пофалби, но знаеме дека вреди – ова го покажале дури и истражувањата, а резултатот е помалку проблеми во однесувањето до седмата година.

315

Знаеме дека секогаш е подобро да се пофали доброто однесување отколку да се прекорува лошото.

Се разбира, не е секогаш лесно, особено ако се работи за – на пример – тригодишно дете.

Знаеме колку можат да бидат упорни во своите настојувања и не се осврнуваат на нашите зборови…

Меѓутоа, ако истраеме на такво однесување, односно пофалби за позитивното однесување, тоа би можело да ни се врати во иста мера веќе околу седмата година.

Имено, истражувањето покажало дека тригодишните деца кои позитивно реагирале на родителските пофалби имале помалку проблеми во однесувањето и емоциите на возраст од 5 до 7 години.

Децата чие однесување било помалку под влијание на расположението исто така покажале помалку проблеми.

Истражувањето кое вклучувало 60 деца, користело видео-записи од миење заби и пофалби од родителите за тоа.

Оваа студија, објавена во списанието Developmental Science, ја нагласува важноста на раното позитивно поткрепување во развојот на детето и посочило дека децата кои позитивно реагирале на родителската пофалба кога имале 3 години имале помалку проблеми во однесувањето и помалку емоционални проблеми на возраст од 5 до 7 години.

Децата чие однесување не зависело од расположението, исто така подоцна имале помалку проблеми во однесувањето и емоциите.

Инаку, родителите чии деца учествувале во истражувањето испраќале снимки од нивните деца како ги мијат забите во одреден период, а дополнително секојдневно испраќале извештаи за дополнителни промени, вклучително и расположението на децата.

Кога децата имале 3 години, а потоа повторно на возраст од 5 до 7 години, родителите пополниле прашалник за однесувањето на детето за да ги идентификуваат проблемите во однесувањето и емоционалните проблеми.

„Важна идна насока е да се разбере како во детството се развива чувствителноста на пофалбите и дали може да се обликува со интервенции“, вели авторот Касиди Мекдермот од Универзитетот во Пенсилванија.

Децата се разликуваат по тоа колку се чувствителни на искуства, што има одредени последици по нивниот развој.

Во оваа студија, истражувачите истражувале како чувствителноста на 3-годишна возраст го предвидува менталното здравје во средното детство. Така, тие ја пресметале чувствителноста на детето на неколку психолошки и социјални влијанија: родителска пофалба, родителски стрес, расположение на детето и спиење на детето.

Децата кои биле почувствителни на родителска пофалба на 3-годишна возраст имале помалку проблеми со интернализирачки и екстернализирачки проблеми во подоцнежното детство.

Повеќе просечни родителски пофалби, исто така, подразбирало помалку екстернализирачки проблеми.

Чувствителноста на детето на расположението предвидело помалку интернализирачки и екстернализирачки проблеми.

Сè на сè, се чини дека со ова истражување е докажано колку е важно позитивното поткрепување, односно давање пофалби за добро направените работи – наспроти спротивното, казната за лошо однесување.

Иако е тешко, истражувањата покажуваат дека ќе се исплати до 7-годишна возраст, а можеби и понатаму.

Повеќе