Риби кои трудниците и доилките смеат и треба да ги јадат и намирници со кои треба да внимаваат
Иако разновидна исхрана е препорачлива, постојат одредени намирници кои трудницата или мајката треба да ги избегнува или да ги внесува во ограничени количини за да не му наштети на своето бебе. Но, тоа не значи дека, на пример, треба да се отфрлат сите видови риби и морски плодови
Мајчиното млеко е најважниот извор на исхрана за новороденчето.
Така, она што мајката го внесува може значително да влијае на квалитетот на млекото при доењето. Иако разновидна исхрана е препорачлива, постојат одредени намирници кои мајката треба да ги избегнува или да ги внесува во ограничени количини за да не му наштети на своето бебе.
Риба и морска храна
Дали на бремените и доилките им е дозволено да јадат риба? Многу жени во овој специфичен и чувствителен период од животот се плашат од конзумирање риба поради различните достапни информации, но одговорот на ова прашање е многу едноставен. Рибата е многу пожелна храна во менито на трудниците и доилките.
Бројни студии покажуваат дека рибата обезбедува цела низа хранливи материи кои се исклучително важни за развојот на фетусот. Рибата содржи мал дел од заситени масти и изобилство на висококвалитетни и лесно сварливи протеини, таа е одличен извор на витамини Б3, Б12, Д и А и минерали калциум, железо, цинк, калиум, фосфор и еден од најважните извори на селен.
Посебно значење се придава на содржината на есенцијалните омега-3 масни киселини во рибата, еикозапентаеновата (EPA) и докосахексаеноичната (DHA) масна киселина и нивното влијание врз когнитивните способности на детето и спречување на кардиоваскуларни, малигни и хронични воспалителни заболувања.
Интересно е што во текот на третиот триместар приближно 50-60 мг DHA дневно се пренесува преку плацентата од резервите на мајката до плодот и особено се концентрира во мозокот и во одредени делови од окото. Токму затоа се смета дека DHA игра клучна улога во растот и функционалниот развој на мозокот. Исто така, познато е дека адекватен внес на омега-3 масни киселини може да го намали ризикот од мала тежина при раѓање и предвремено породување.
Сепак, придобивките од конзумирањето риба не се одразуваат само на здравјето на детето, туку и на идната мајка или доилка. Истражувањата покажаа дека бремените жени кои консумираат доволно омега-3 масни киселини имаат помал ризик од прееклампсија, а доилките кои консумираат доволно храна богата со омега-3 масни киселини, како што е рибата, имаат помали шанси да развијат постпородилна депресија.
Опасност од жива кај рибите
И покрај гореспоменатите придобивки од консумацијата на риба, постои загриженост за консумацијата на риба за време на бременоста и доењето поради содржината на жива во одредени видови риби. Имено, живата е познат тежок метал кој може сериозно да му наштети на развојот на мозокот и нервниот систем на детето.
Американската администрација за храна и лекови (ФДА) и Агенцијата за заштита на животната средина во 2004 година издадоа заедничко предупредување кое се однесува на бремени жени, доилки, жени кои се обидуваат да забременат и деца.
Во предупредувањето беше наведено дека овие ризични групи треба да избегнуваат риби и морски плодови кои содржат високи концентрации на жива. Тие главно подразбираат големи риби кои живеат долго, како ајкула, сабјарка, скуша, туна. Во 2017 година, американската Администрација за храна и лекови, ФДА, ги објави долгоочекуваните конкретни упатства за безбедно внесување риба за време на бременоста. Ново во американските упатства е поделбата на рибите во три категории: најдобар избор, добар избор и вид што треба да се избегнува за време на бременоста.
Риба која е безбедна за јадење
Списокот на риби и морски плодови кои се безбедни и се најдобар избор за бремени жени и доилки вклучува:
сардини
инчуни
ослич
пастрмка
ракчиња
Ваквите видови риби и морски плодови им се препорачуваат на трудниците и доилките да ги консумираат во количина од 2 до 3 порции неделно. Важно е да се напомене дека една порција одговара на приближно 120 грама риба.
Цитруси
Богати со витамин Ц, овие овошки се одличен извор на антиоксиданти, но прекумерното внесување за време на доењето може да предизвика стомачни проблеми кај бебето.
Поради високото ниво на киселини, цитрусите го дразнат чувствителниот дигестивен систем на новороденчето, што може да доведе до често повраќање. Поради оваа причина, цитрусите се препорачуваат во умерени количини.
Нане и магдонос
Овие билки се познати по нивниот вкус и мирис. Но, може да го намалат количеството млеко, иако се здрави и корисни во други околности.
Затоа, и тие се препорачуваат во умерени количини заради претпазливост.
Иако мајките треба да внимаваат на исхраната за време на доењето, тоа не значи дека тие мора целосно да ги исфрлат овие намирници од исхраната.
Умереноста е клучна, а секојдневната исхрана треба да ѝ ги дава на мајката сите потребни хранливи материи, а и бебето да ја има најдобрата можна храна додека е во матката, а потоа и преку мајчиното млеко.
Доколку не сте сигурни околу исхраната, секогаш консултирајте се со педијатар или лекар кој може да ви помогне да донесете правилни одлуки за Вашето и за здравјето на Вашето бебе.