Родителите заработуваат на децата – инфлуенсери

Извештајот на британскиот парламент објавен овие денови заклучил дека „децата инфлуенсери се изложени на ризик од експлоатација“ и дека „на социјалните мрежи постојат неприфатливо ниски стапки на почитување на правилата на огласување“.

227

Родителите ги искористуваат влијателните деца за да заработат пари на социјалните мрежи, а тоа има доживотни последици, предупредија членовите на британскиот парламент во објавениот извештај.

Одборот за дигитални, културни, медиумски и спортски активности спровел истрага за културата на инфлуенсерите и открил примери на влијателни деца кои добивале закани за киднапирање, како и претрпеле вознемирување, што оставило последици врз нивното ментално здравје.

Извештајот објавен овие денови заклучил дека „децата инфлуенсери се изложени на ризик од експлоатација“ и дека „на социјалните мрежи постојат неприфатливо ниски стапки на почитување на правилата на огласување“.

Одборот, исто така, открил дека порастот на културата на инфлуенсери открил голем број регулаторни недостатоци – особено во однос на рекламирањето и заштитата на децата, без разлика дали се инфлуенсери или гледачи. Затоа ја повикале Владата да го зајакне законот за работни односи и регулативата за рекламирање.

Негативни ефекти врз развојот на детето
Во извештајот се наведува и дека сведоците се загрижени дека „некои деца се користат од родителите и членовите на семејството за да заработат пари“.

„Како и кај другите инфлуенсери, монетизацијата на профилот на успешни деца инфлуенсери може да биде примарен извор на приход за семејството. Добро е познато дека славата на млада возраст може да има штетни ефекти врз развојот на детето. Точниот ефект на славата на социјалните мрежи, кој може да биде многу поличен, сè уште не е истражен. Сепак, постојат докази дека славата на социјалните мрежи може да има сериозни психолошки последици“, се вели во заклучокот.

Одборот истакнал уште една темна страна на културата на инфлуенсерите: „Објавувањето содржини за деца на интернет може да влијае на нивната приватност, што носи безбедносни ризици. На пример, известувањето за настани на социјалните мрежи или објавувањето фотографии од домот на детето може да ја открие нивната локација“.

Ризик од онлајн експлоатација
По објавувањето на извештајот на одборот, пратеникот Џулијан Најт рекол дека иако културата на инфлуенсери носи нови можности за креативните индустрии, постои опасност влијателните луѓе и нивните следбеници да бидат експлоатирани.

„Детските гледачи главно сè уште ја развиваат дигиталната писменост и затоа ваквите содржини се особено опасни за нив, бидејќи не се свесни дека ова е средина во која не е сè како што изгледа“, рекол тој.

Со оглед на тоа што Одборот е загрижен дека недостатокот на дејствување на растечкиот пазар на влијателни луѓе ќе доведе до експлоатација на уште повеќе деца, се препорачува владата итно да го реши прашањето за законот за детскиот труд и со регулативата за влијанието која ги „остава влијателните деца без заштита“.

Повеќе