Што е нарушување во исхраната и зошто од него страдаат околу 20 проценти од децата во светот?

Повеќе од едно од пет деца и адолесценти ширум светот покажуваат знаци на проблеми со исхраната, покажа новото истражување.

103

Според новото истражување објавено деновиве во списанието JAMA Pediatrics, повеќе од едно од пет деца и адолесценти ширум светот покажуваат знаци на проблеми со исхраната.

Студијата нагласува сериозен јавно здравствен проблем за кој честопати недоволно се дискутира и не се препознава. Научниците прегледале и анализирале 32 студии од 16 земји и откриле дека 22 отсто од децата и адолесцентите покажуваат проблеми со исхраната. Бројките се повисоки кај девојчињата, постарите адолесценти и оние со повисок индекс на телесна маса или БМИ.

Проблемот со исхраната има слични механизми во однесувањето како нарушувањето во исхраната и може да вклучува строги правила за тоа колку личноста треба да јаде, што да јаде и колку да вежба во однос на храната, вели терапевтката Џенифер Ролин, основач на Центарот за нарушувања во исхраната во Роквил. Мериленд.

За да му се дијагностицира некому нарушување на исхраната, симптомите се слични како и кај проблемите со исхраната, но со повисок степен на сериозност, вознемиреност и проблеми со животните обврски, додава таа. Проблемот со исхраната може да доведе до нарушување во исхраната, пишува CNN.

„Сепак, важно е да се напомене дека и проблемите со исхраната и нарушувањата во исхраната се сериозни и треба да се лекуваат и на лицето да му се пружи стручна помош“, вели Ролин.

Истражувањето исто така посочува дека нарушеното однесување во исхраната може да биде недоволно третирано затоа што децата ги кријат симптомите или избегнуваат да бараат помош поради стигмата.

Исто така, недостатокот на студијата е тоа што се потпира на самопријавени податоци од деца и адолесценти, вели авторот на студијата д-р Хозе Франциско Лопез-Гил, од Универзитетот во Кастиља-Ла Манча во Шпанија.

„Преваленцата на нарушувања во исхраната би можела да биде уште поголема доколку децата се прашаат за симптомите на прејадување или градење мускули“, вели д-р Џејсон Нагата, доцент по педијатрија на Универзитетот во Сан Франциско. Нагата не бил вклучен во истражувањето.

Причини за нарушувања во исхраната
Научниците допрва треба да истражат што предизвикува нарушено однесување во исхраната, вели Лопез-Гил. Но, во меѓувреме, експертите се надеваат дека институциите и семејствата ќе се фокусираат на идентификување и помош на децата кои покажуваат знаци на нарушувања во исхраната.

Ваквите однесувања се опасни и може да доведат до сериозни медицински компликации во органите, вклучувајќи го срцето, мозокот, црниот дроб и бубрезите, вели Нагата.

„Нарушувањата во исхраната се значаен проблем кај децата и адолесцентите, а раното откривање и интервенција се клучни за спречување на долгорочните здравствени последици“, вели Лопез-Гил, додавајќи:

„Овие наоди можат да им помогнат на здравствените работници, воспитувачите и родителите да ја разберат големината на проблемот и да развијат стратегии за превенција и интервенција.

Знаци на нарушување во исхраната
Возрасните треба да бидат свесни за знаците на нарушувања во исхраната кај нив и кај нивните деца, вели Лопез-Гил.

Овие однесувања може да вклучуваат преокупација со тежината или обликот на телото, искривена слика за себе, строги правила во исхраната, прејадување и претерано чистење на организмот, додава тој. Вежбањето на начин кој го влошува квалитетот на животот на една личност, исто така, може да биде предупредувачки знак, вели Нагата.

„Други предупредувачки знаци вклучуваат ако лицето многу пости, ако сериозно ги ограничува калориите, повраќа или користи лаксативи или апчиња за слабеење“, вели тој.

Нарушувањето во исхраната исто така може да изгледа како стеснување на групите на намирници што едно лице е подготвено да ги јаде, чувство на вознемиреност или срам ако се прекршат правилата за исхрана, кога некој број на скалата влијае на расположението или однесувањето, ограничување на социјалните настани или дури и носење храна што следи строги правила на настани за да се контролира исхраната, додава Ролин.
Таквото однесување може да доведе и до повлекување од нормалните активности, што е уште еден предупредувачки знак на кој треба да внимавате, вели Нагата.

Додека бројките биле повисоки кај тинејџерките и кај луѓето со повисок БМИ, нарушувањата во исхраната ги погодуваат сите луѓе од сите полови, раси, етнички припадности, сексуални ориентации и големини, нагласува Нагата.

Како да побарате помош?
Ако забележите знаци на нарушување во исхраната кај вашето дете, побарајте стручна помош од лекар или професионалец за ментално здравје, препорачува Лопез-Гил.
Раната интервенција е важна за нарушувањето во исхраната да не напредува во целосно дијагностицирано нарушување во исхраната, вели Ролин.
Семејствата можат да понудат поддршка на своето дете почнувајќи од разговор без осудување, додава Лопез-Гил. А тинејџерите кои се загрижени за сопственото однесување можат да разговараат со давател на здравствена заштита, училишен советник, член на семејството или наставник, додава Нагата.

Најдобриот начин за поддршка често вклучува повеќе луѓе. Лекарот може да даде препораки за вклучување на други специјалисти.

„Нарушувањата во исхраната и неуредната исхрана може да го одземат и ограничат квалитетот на животот на една личност, бидејќи го исполнува мозокот со мисли за храната и телото“, вели Ролин, додавајќи дека таквите однесувања често го одвлекуваат вниманието од другите работи што ги цените во вашиот живот. „Слободата е можна, а вие заслужувате да живеете исполнет живот, а не живот оптоварен со консумирање храна, вежбање и тежина“.

Повеќе