Што е тоа што прави љубовта да трае?

Иако не постои формула за долготрајно партнерство, паровите кои се среќни заедно со години имале неколку заеднички работи, откриле психолозите, истражувачи и сопружници Џон и Џули Готман

44

Вo својата потрага да откријат што ја прави љубовта да трае, психолозите, истражувачите и сопружниците Џон и Џули Готман интервјуирале повеќе од 3.000 парови, следејќи некои дури 20 години.

Се разбира, не постои формула за долготрајно партнерство, но паровите кои се среќни заедно со години имале неколку заеднички работи, откриле Готманови.

Заедничка карактеристика на успешните парови е способноста да се „поправат“

Во интервју за нејзината онлајн-наставна платформа „Sessions“, психотерапевтката Естер Перел ги интервјуирала Готманови за нивното истражување. Една заедничка карактеристика што ја имале најуспешните парови, откриле Готманови, била нивната способност за „поправање“.

„Паровите кои беа навистина успешни неколку години подоцна беа оние кои се поправаа ако кажеа или направеа погрешна работа“, изјавила Џули Готман.

Но, поправањето не значи купување цвеќе или почестување на вашиот партнер со скапа вечера. Тоа може да биде прашање или коментар кој потврдува дека нашиот партнер е личност, а не непријател.

Џон Готман го дал примерот на еден од неговите клиенти кој штотуку се скарал со својата партнерка: „Еден тип рекол: „Па, сега кога си ги уништивме личностите еден на друг, што велиш за парче чизкејк?“

По поправката, важно е да се изрази позитивност
За време на една од најголемите студии на Готман, тие откриле дека односот на позитивните и негативните интеракции за време на конфликтот мора да биде пет спрема еден.

За оваа студија, Готманови побарале од паровите да се обидат да ги решат несогласувањата за 15 минути. Тие го снимиле конфликтот, ја гледале снимката и секоја интеракција ја категоризирале како позитивна или негативна.

Позитивните интеракции вклучувале насмевка, допирање на раката на другата личност или едноставно кажување: „Разбирам“. Негативните интеракции биле навреда или обвинување на другата личност.

„Набљудувавме парови, снимавме податоци, а потоа ги пуштивме назад во „дивината““, напишале тие во нивната книга „The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection, and Joy“.

„Паровите кои задржаа барем сооднос пет спрема еден (или повеќе) за време на конфликтот сè уште беа среќни заедно и сè уште чувствуваа љубов“, заклучуваат Џон и Џули Готман.

Повеќе