Browsing Tag

војна

Како да зборуваме со децата за кризни ситуации?

Многу родители сакаат да ги поштедат и да ги заштитат своите деца од непријатностите и стравот, поради што избегнуваат да водат со нив разговор на тема - војна, смрт и слично. Сепак, децата заслужуваат да знаат што се случува околу нив.

Украинката што се породи во Чаир побегнала од војната со сопругот Македонец

„Бев во 39-тата недела кога почна војната. Бев преплашена од сите евакуации, алармите и од тоа што ќе се случи, поради тоа одлучивме да дојдеме во Македонија за да можам да се породам и ништо да не влијае врз бебето или врз мене. Патувавме…

Како влијае војната на психичкото здравје и како да разговарате на оваа тема со децата?

Претераното избегнување на оваа тема може да предизвика дополнително чувство на страв кај децата, вели Ана Лемке, психолог и советник за деца во организацијата за заштита на децата – „Save the Children“.