Browsing Tag

гушење

Блед е, тешко дише, не се слуша десно кај белите дробови: Момче од Осиек за малку ќе се задушело со…

Кикиритка со големина од еден сантиметар веројатно би била фатална за дете под една година. А покрај кикиритките, лекарите често ги спасуваат пациентите откако ненамерно вдишуваат парчиња друга храна, па дури и мали делови од играчки,…

Дали знаете што да направите ако детето почне да се гуши со парче храна?

Секој родител кој доживеал детето да се засркне и да почне да се гуши со парче храна знае каков кошмар е тоа. Неопходна е брза реакција бидејќи детскиот мозок може да издржи без кислород само неколку минути