Блед е, тешко дише, не се слуша десно кај белите дробови: Момче од Осиек за малку ќе се задушело со кикиритка

Кикиритка со големина од еден сантиметар веројатно би била фатална за дете под една година. А покрај кикиритките, лекарите често ги спасуваат пациентите откако ненамерно вдишуваат парчиња друга храна, па дури и мали делови од играчки, парчиња хартија или други ситни предмети.

400

Колку може да биде опасно вдишувањето јаткасти плодови доколку нема брза и соодветна медицинска интервенција покажал и случајот од КБЦ Осиек каде бил донесен 14-годишник кој вдишал кикиритка. Во болницата веднаш бил повикан д-р Матеј Шапина, специјалист педијатар, заменик-шеф на Клиниката за детски болести и раководител на стационарното одделение за детски ковид во КБЦ Осиек.

„Пристигнува пациент, постои голем сомнеж за аспирација на туѓо тело. Јадел кикиритка и случајно ја вдишал. Блед е, тешко дише, не се слуша десно кај белите дробови. Стигнав за десет минути, салата се подготвуваше“, се присетил докторот Шапина и објаснил како со својот тим го спасил младото момче.

„Се ​​договоривме дека тоа ќе го направиме елегантно: одиме преку ларингеална маска, прво со најтенок флексибилен бронхоскоп за да ги прегледаме дишните патишта, а потоа, ако има нешто, се префрламе на друг, а ако не функционира, одиме ригидно. Влегуваш, ги гледаш гласните жици влегуваш во душникот и очекувано во десната средина го блокира огромно парче. Заменуваш, префрлаш на поголем флексибилен видео бронхоскоп. Се приближуваш до туѓото тело, ја отвораш клештата и го извлекуваш надвор“, напишал тој на Фејсбук.

Опасна е и друга храна, како и мали предмети

Д-р Шапина вели дека, за жал, ваквите ситуации не се ретки и често се случуваат.

„И ова е една од оние приказни за тоа како да се спаси животот на дете кое можело да умре гушејќи се од туѓо тело. Среќен крај. Во тишина. За 10 минути. Без никаков стрес, нервоза, напнатост или компликации. Со врвниот тим на КБЦ Осиек отстранивме кикиритка од 1 цм со флексибилен бронхоскоп“, додава тој.

Кикиритка со големина од еден сантиметар веројатно би била фатална за дете под една година. А покрај кикиритките, лекарите често ги спасуваат пациентите откако ненамерно вдишуваат парчиња друга храна, па дури и мали делови од играчки, парчиња хартија или други ситни предмети.

„Доколку не се реагира на време, може многу брзо да дојде до смрт, ателектаза, некроза, пневмонија, сепса, пневмоторакс и бројни други компликации. Имено, гушењето од храна или други предмети има неколку фази и пациентот прво почнува да кашла, но можно е туѓото тело да остане во белите дробови“, вели д-р Шапина за Portalzdravlje.hr.

Што да направите ако детето почне да се гуши?

Според д-р Шапина, постарите деца и возрасните се советуваат да ја спроведат процедурата Хајмлих. Ако се работи за мало дете или доенче, треба да го земете на дланка, да го наведнете нанапред со главата надолу и да го удрите пет пати со дланката помеѓу лопатките. И ако и двата случаи успеат, сепак треба да се пријавите во болница за да проверите дали фрагменти од храна или предмети останале во телото.

Повеќе