Вашиот тинејџер сака да работи преку летото? 70 отсто од зумерите бараат од родителите да им помогнат во процесот на барање работа

Истражувањето, спроведено од ResumeTemplates.com, ги разгледало одговорите на 1.428 „деца“ на возраст од 18 до 27 години кои барале работа во текот на изминатата година. Меѓу поинтересните резултати бил и тој дека 25 отсто од децата од генерацијата „З“ кои барале работа ги зеле своите родители на интервјуто за работа.

98


Дури и пред да почнам да ја гњавам мојата 15-годишна ќерка да работи сезонска работа ова лето, таа дојде кај мене велејќи ми дека сака да работи.

Мора да ѝ дадам признание за иницијативата, си помислив. Но, вистината е дека од тој момент натаму таа немаше поим што треба да прави.

Не можев, а да не се сетам кога јас имав 15 години, подготвена за мојата прва работа.

Мајка ми познаваше фармацевт, па го праша дали вработува. Ме одведе во аптеката и додека таа се шеташе меѓу рафтовите со ехинацеа и ацетисал, фармацевтот почна да ми поставува прашања за кои претпоставувам дека беа интервју.

Сега дојде денот кога јас ѝ помагам на мојата ќерка да ја најде својата прва работа.

И не сум единствена.

Додека испраќав пораки на пријатели со деца на иста возраст, наидов на истражување кое открило дека 70 отсто од генерацијата „З“ бара од родителите да им помогнат во процесот на барање работа.

Истражувањето, спроведено од ResumeTemplates.com, ги разгледало одговорите на 1.428 „деца“ на возраст од 18 до 27 години кои барале работа во текот на изминатата година.

Меѓу поинтересните резултати бил и тој дека 25 отсто од децата од генерацијата „З“ кои барале работа ги зеле своите родители на интервјуто за работа.

И тоа не е сè – генерацијата за која некои велат дека може да биде малку мрзлива, исто така бара помош од родителите за пишување резимеа и поднесување апликации за работа.

Дури 36 отсто од испитаниците ги вклучиле нивните родители додека разговарале со менаџерите за вработување.

И, ај, ќе признаам дека и јас испратив неколку мејлови во оваа насока.

Менаџерот за вработување побара ќерка ми да преземе од таму, што таа и го направи.

Да, таа има интервју, и не, јас нема да присуствувам. Иако ѝ треба превоз до таму, ќе чекам во колата.
Навистина, знам дека може да биде тешко да се знае каде да се повлече линијата помеѓу помагањето на вашиот тинејџер за да ја добие таа прва работа и да ги поттурнете сами да го направат тоа.

Очигледно за многу родители, отстапувањето настрана ниту во следните години не им е природно. Се разбира, секое дете е различно, како и семејната динамика.

„Бројот на можности за вработување и сложеноста на пазарот на труд се фактори кои предизвикуваат Gen Zers да побара родителска помош“, вели извршниот автор на резимето на ResumeTemplates, Ендрју Стонер во написот за резултатите.

„Знаејќи што прави една компанија, потврдувајќи ја нејзината легитимност и разбирањето што подразбира одредена работа се задачи кои можат да бидат предизвик за некој без никакво формално работно искуство“.

Тој понатаму вели: „Помошта на родителите треба да го зајакне развојот на детето и евентуалната независност“.

Важно е да знаете дека вашето дете ќе направи грешки во процесот на барање работа и за време на интервјуата, но сето тоа е дел од учењето.

Треба да знаете дека и вие некогаш сте биле таму.

Да, тешко е да ги оставите децата да се снаоѓаат во светот на возрасните, но важно е да ги оставите за да станат независни.

Повеќе