Прехранбените навики што ќе ги прифатиме на рана возраст ќе одредат каква храна ќе претпочитаме подоцна во животот.
Сите знаеме понекогаш да му понудиме на детето „брза“ храна, најмногу поради недостаток на време, но кои се работите што треба да ги избегнуваме?
„Секако избегнувајте високо преработена и рафинирана храна, која содржи многу малку неопходни хранливи материи и нема нутритивно богатство, туку само дава енергија.
Никому не му требаат таканаречени празни калории, особено не на децата кои растат и се развиваат и чии тела и мозоци се развиваат и им треба квалитетна храна“, објаснува нутриционистката Мирна Трумбеташ.
Флипс
Најчесто содржи сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијален алерген кикиритки и/или разни зачини во прав и засилувачи на вкус.
Предлогот за замена на нутриционистката Кармен Матковиќ се експандирани житарки како што се флипс од пченка без сол и зачини, крекери од ориз или пченка без сол, флипс од просо, амарант или крекери направени од други цели зрна.
Мајонез
Содржи жолчка од јајце и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува, наместо мајонез воведете ги во исхраната јајцата.
Постојат многу погодни овошни алтернативи за мајонезот, како што е авокадото, кое поради одличната содржина на омега масни киселини може да биде одлична кремаста масна состојка во рецептите за бебешка каша, вели нутриционистката Мелки Матковиќ.
„Мајонезот во основа се прави од јајца, кои се алергени“, предупредува педијатарката Џована Армано.
Виршли
Преработена храна направена од свинско и/или говедско месо, а сега и од пилешко месо, маснотии и сврзно ткиво и дополнителни состојки.
Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 10%.
Поради ниската содржина на протеини, не го класифицираме како нутритивно вреден производ за исхрана на децата, вели нутриционистката Матковиќ Мелки.
Виршлите и паштетите, освен што содржат масти и секакви други месни материи кои во никој случај не се погодни за исхрана на децата, содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамати и сл.) кои можат да предизвикаат и алергиски реакции, вели педијатарката Џована Армано.
Паштета
Нутриционистката Кармен Матковиќ Мелки објаснува дека паштетата е производ од различни видови месо, машински откостено месо, масно и сврзно ткиво, отпадоци и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 8%.
Препораки за адекватна замена се месните каши, а подоцна и домашните паштети, кои се подготвуваат од парчиња варено месо, зеленчук, зачини и растителни масла и им се нудат на децата како хранливо комплетен оброк.
Пекарски производи
Повеќето од нив содржат бело брашно, односно изобилство скроб кој само дава енергија и квасец кој може да создаде непријатна надуеност, па затоа е подобро да се препорача цело пециво или леб со оброк, додека крофните, кроасните и другите производи треба да се заменат со домашен бисквит, советува нутриционистката Мирна Трумбеташ.
Слатки
Рафинираниот бел шеќер не му дава на телото некои важни хранливи материи. Сахарозата се наоѓа во храна како што се слатки, десерти и сокови, но овој шеќер често се крие во некои намирници како што се житарките за појадок, колачи, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук и разни готови супи и сосови, на пример кечап. , предупредува нутриционистот Тене Нисетео, додавајќи дека прекумерното консумирање шеќер е главен фактор на ризик за забен кариес, вишок телесна тежина и дијареа кај децата.
„Слатките помеѓу оброците го намалуваат апетитот и детето не е гладно за време на ручекот.
Лошо делуваат на забите, можат да предизвикаат дебелина и нарушување на метаболизмот на гликозата”, предупредува педијатарот Џована Армано.