Баба објасни зошто претерувањето со подароци може да им наштети на децата

„Се надевав дека внуците со нетрпение ќе го чекаат моето доаѓање и ќе ме опсипат со насмевки и прегратки, наместо да брзаат да проверат што има во мојот куфер“, вели таа.

75

Бабите и дедовците играат непроценлива улога во животот на нивните внуци. Баба ДиДи споделува корисни совети на Инстаграм за да биде што поуспешна во таа улога. Сепак, едно од нејзините видеа предизвика доста жестока дебата. Оваа баба објави видео во кое објаснува зошто давањето премногу подароци на децата може да биде штетно. Таа објасни дека не им носи подароци на своите внуци секогаш кога ги посетува, иако живее далеку од нив и ги гледа само неколку пати годишно.

Таа ја донела таа одлука од повеќе причини. Прво, сфатила дека нејзините внуци веќе се опкружени со вишок работи и сака да ја почитува желбата на нивните родители да го намалат нередот во домот. Сепак, главната движечка сила зад нејзината одлука била желбата нејзините внуци да ги ценат нејзините посети поради неа, а не поради материјалните работи што ги носи со себе.

„Се надевав дека внуците со нетрпение ќе го чекаат моето доаѓање и ќе ме опсипат со насмевки и прегратки, наместо да брзаат да проверат што има во мојот куфер“, вели таа.

Своите тврдења ги поткрепила со студии.

„Истражувањата покажаа дека децата кои имаат помалку играчки се покреативни и играат подолго. Добивањето премногу подароци е докажано дека го зголемува самодеструктивното однесување. Вашите подароци ги прават среќни вашите внуци, но секој од тие подароци создава привремен излив на среќа и глад за повеќе“, истакнува таа.

Потоа додава: „Децата кои постојано се опсипуваат со подароци се повеќе склони кон долгови со кредитни картички и компулсивно купување. Да појаснам, станува збор за премногу подароци, никој не сугерира да не им давате подароци на внуците, јас им ги давам на моите внуци во посебни прилики и за одбележување важни настани, но подароци при секоја посета или повеќекратни подароци во секоја прилика може да направат повеќе штета отколку корист“.

Ди Ди вели дека тоа не значи дека таа секогаш доаѓа со празни раце. Понекогаш носи книга за заедничко читање или друштвена игра. Нејзиниот фокус е на обезбедување љубов и внимание.

Луѓето се поделени
Мислењата за нејзиниот пристап се различни. Додека некои ја пофалија едноставноста на која таа ги поттикнува другите баби и дедовци, други сметаат дека отишла предалеку.

„Имав баба како што ја опишавте, секогаш ја гледав како скржавец“, вели една личност.

„Живеам од другата страна на моите внуци и сепак секој пат им носам нешто ситно“, додава друг.

„Мојата внука има многу играчки, но сепак е многу креативна“, вели третата.

Повеќе