Бебе родено со 700 грама, си замина дома со 2200 грама

По 74 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, бебето Викторија кое е родено со само 700 грама, си заминало дома по два ипол месеци со 2200 грама

376

Предвреме роденото бебе Викторија кое дошло на свет пред два ипол месеци на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, по престој на неонатолошките интензивни одделенија, на 18 март си заминало дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции. Трудницата која е прворотка била хоспитализирана на ЈЗУ УГАК – Скопје на 27.12.2021 година. Бременоста ѝ била оптоварена со повеќе ризици, а породувањето се извршило спонтано.

„Бебето беше родено на 04 јануари годинава, предвремено во 26 гестациска недела, со екстремно мала тежина од само 700 грама, со должина од 28 сантиметри и со апгар 3/5/5. На 18.03.2022 година од Клиниката за гинекологија и акушерство беше испишано со 2200 грама телесна тежина. Во периодот на престој на нашите одделенија, новороденото имаше комплексен третман. Во интензивниот третман применета е механичка вентилациона поддршка во првите 21 ден од раѓањето. Потоа новороденото беше ставено на кислородна поддршка со неагресивна механичка вентилација до 67-от постнатален ден, со постојан мониторинг на виталните функции и кислородна заситеност со пилсоксиметрија и гасни анализи. На бебето му се направени сите скрининзи кои се пропишани во Националната програма на Министерството за здравство и го испративме од ГАК со прецизни поуки за контрола и за следење на растот и на развојот. Новороденото беше испишано во добра општа состојба, со пораст на телесната маса, стабилно и витално. Нашата најмала хероина во 2022 година првпат влезе во својот дом во Скопје изминатиот петок, по 2,5 месеци поминати на неонатолошките интензивни одделенија на ЈЗУ Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје. Тимот од педијатри/неонатолози, медицински сестри и акушерски секојдневно ја следеа нејзината здравствена состојба и заедно со новороденото ги добија сите предизвици кои се испречуваа пред нив“, се вели во соопштението од ГАК.

Повеќе