Дали има вистина во она, пиј млеко за да пораснеш?

Како што е објавено во Scientific American, најважните хранливи материи за конечната висина се протеините од детството. Минералите, особено калциумот и витамините А и Д, исто така, влијаат на висината.

469

Се проценува дека дури 80% од конечната висина на детето има генетска природа, што значи дека во голема мера се одредува пред детето да се роди. Факторите кои сочинуваат дополнителни 20% вклучуваат работи како исхрана, дали мајката пуши или не, па дури и редоследот на раѓање.

Општо е познато дека жените кои пушат за време на бременоста често раѓаат помали бебиња со помала телесна тежина, но тоа се протега и во детството; една студија од 2014 година во Бразил покажала дека децата на пушачите се пониски во текот на адолесценцијата (и интересно, друга студија покажала дека децата кои пушат на возраст од 12 до 17 години, исто така, може да бидат пониски од нивните врсници непушачи).

Покрај тоа, докажано е дека всушност има нешто во пиењето млеко за да станете силни и високи. Како што е објавено во Scientific American, најважните хранливи материи за конечната висина се протеините од детството. Минералите, особено калциумот и витамините А и Д, исто така, влијаат на висината.

Затоа, неухранетоста во детството е штетна за висината.

„Една британска студија во „Гардијан“ исто така покажала дека помладите браќа и сестри растат побавно, иако ова веројатно има повеќе врска со недостигот на храна отколку со реалниот редослед на раѓање – се верува дека во некои ситуации ако се присутни повеќе деца, може да има несигурност во храната која главно го погодува најмалото дете.

Повеќе