Дали на бебето му е жешко во стомакот?

Едно од „народните“ верувања вели дека на трудниците постојано им е жешко и дека сончањето може премногу да го загрее стомакот и бебето, па најдобро е трудницата воопшто да не излегува на сонце. Што е всушност вистина?

246

Раѓањето на нов живот е магично, но кога на тоа ќе му ги додадеме бројните „народни или бапски“ приказни за тоа што можат, а што не смеат трудниците, особено во летните месеци, добиваме неколку навистина неверојатни митови поврзани со летната бременост. Еден од најчестите митови е дека на трудниците, без оглед на летните горештини, им е секогаш жешко.

Регулација одвнатре
Точно е дека температурата на телото на трудниците е малку повисока од вообичаената заради зголемената работа на организмот заради бебето во развој, но неточно е дека трудниците постојано се „потат“. Што се однесува до топлината, еден од широко распространетите митови е дека трудниците не треба да се сончаат на плажа, бидејќи тогаш бебето во стомакот е изложено на дополнителна топлина.

Бебињата се апсолутно заштитени со регулирање на температурата на телото на мајката“, објаснува гинекологот Ула Мартон. Со други зборови, трудничкиот стомак може (умерено) да се сонча бидејќи внатрешната температура е регулирана со механизми кои не се засегнати од изложувањето на сонце. Сепак, важно е соодветно да се заштитите од сончевите зраци од 12 до 17 часот, користејќи крема со висок заштитен фактор, бидејќи нашата кожа е почувствителна за време на бременоста.

Следниот мит поврзан со проширените вени вели дека трудниците треба да ги покриваат нозете со крпа. Во реалноста, не е добра идеја да го правите ова бидејќи се создава „перница“ од топол воздух што уште повеќе ќе ја влоши ситуацијата со вените. Исто така, уште еден од митовите вкоренети во народот вели дека трудниците не треба да пливаат во море поради студот и дека е подобро да пливаат во базени каде што водата е потопла од морската вода.

Познато е дека морето благотворно делува на организмот и пливањето во море е многу поприфатливо од пливањето во базени и бањи. Поради понекогаш несоодветните хигиенски услови во базените и променетата pH состојба на вагината поради метаболичките промени, матката на трудницата е исклучително чувствителна на воспалителни промени предизвикани од габична инфекција, но и од бројни други бактериски причинители.

Избегнувајте бањи и сауни
„Важно е да се нагласи дека капењето и пливањето се физички активности кои позитивно влијаат на телото на трудницата, особено во многу тешките летни месеци, кои се посебен товар за трудниците“, објаснува Мартон, додавајќи дека поради температурните разлики, пожелно е трудниците да избегнуваат турски бањи и влажни и суви сауни. Исто така, вели Мартон, се препорачува избегнување на џакузи од хигиенски причини.

И последниот мит поврзан со летната бременост е дека трудницата не треба да го пресоблекува влажниот костим за капење кога е многу топло, бидејќи и онака брзо се суши. Она што е важно да се нагласи е дека секогаш треба да се пресоблекувате за да спречите инфекции на мочниот меур, кои се многу почести за време на бременоста.

Едно од „народните“ верувања вели дека на трудниците постојано им е жешко и дека сончањето може премногу да го загрее стомакот и бебето, па најдобро е трудницата воопшто да не излегува на сонце.

СОВЕТ – Умерено сончање пред 11 часот и по 17 часот може само да ви користи, а детето во утробата е заштитено од прегревање. Пијте доволно вода и нанесете крема за сончање.

МИТ – Избегнувајте го морето

Морето е премногу студено, па трудницата може да доживее шок при пливање. Затоа, подобро е да се капете во базен или во бањата, е честа препорака што ја слушаат многу трудници.

СОВЕТ – Пливањето во море е одлична физичка активност за трудницата, а освен тоа, во базенот или во бањата постои закана од габични и бактериски инфекции, на кои сме повеќе склони во текот на бременоста поради промената на pH вредноста. на матката.

МИТ – Мокриот костим за капење е во ред

На топло костимот за капење брзо се суши и нема потреба да се пресоблекувате веднаш штом излезете од морето. На плажа треба да ги покриете нозете со крпа за да не ви излезат вените, е уште еден совет кој често се слуша.

СОВЕТ – Секогаш треба да го пресоблечете влажниот костим за капење за да спречите инфекции на мочниот меур. И токму спротивното, никогаш не треба да ги покривате нозете на сонце затоа што токму тогаш ќе ви излезат вените.

МИТ – Солено или слатко
Еден од митовите што една трудница ќе го слушне во секое годишно време е дека ако има желба за слатко, носи девојче, а ако има желба за солено, носи момче. И дека на бебето ќе му остане дамка ако мама посака некоја храна.

СОВЕТ – Тоа што мама јаде во бременоста нема апсолутно никаква врска со полот на бебето, но може лошо да влијае на здравјето. Во овие топли денови, треба да јадете освежителни лубеници, зрнесто овошје и зелен зеленчук.

Повеќе