Дали вашето бебе има грчеви? Експерти советуваат што да правите во таков случај

Во родителството се наидува на многу прашања и дилеми, а конвулзиите или таканаречените колики кај малите бебиња се најчестиот проблем со кој се соочуваат родителите од самиот старт

332

Конвулзиите или колики кај доенчињата се непријатен проблем, а се карактеризираат со прекумерно плачење на доенчињата и се честа причина поради која родителите го носат своето дете на лекар во првите месеци од животот. Тоа влијае на приближно 10 до 40 проценти од доенчињата и го достигнува својот врв околу шестата недела од животот на детето. Симптомите обично престануваат помеѓу третиот и шестиот месец од животот. Инциденцата е иста кај двата пола и не постои корелација помеѓу доењето или формулата, гестациската возраст или социоекономскиот статус.

За бебешки колики зборуваме во случај кога плачењето на бебето се јавува попладне или навечер, барем три вечери во неделата, барем три недели по ред, кога трае три часа. Детето плаче без очигледна причина, тешко се смирува, а покрај плачењето може да се забележи и движење на нозете или грчење. Во остатокот од денот детето добро се однесува, е задоволно, има добар апетит, уредни столици и задоволително напредува.

Причината за бебешки колики е непозната, а секој родител е заинтересиран како да му помогне на своето дете.

Една од најдобрите техники е кожа на кожа. Контактот кожа на кожа помага да се ослободи окситоцинот, таканаречениот хормон на љубовта. Соблечете го вашето бебе до пелена и притиснете го на градите, прегрнете го и занишајте го. Можете исто така да ја извадите пелената и да го чувате бебето целосно голо во топла соба во допир со вас.

Следниот начин е да се позиционирате во релаксирачки пози. Положбата ја применуваме кога детето е свиткано во скутот на родителот. Кога ќе се појави спазам, дополнително му ги виткаме нозете на детето во колената, ги туркаме кон стомакот и така ги задржуваме.

Помага и ако се стави бебето во стомачна положба. Детето го ставаме на тврд, душек,на стомак, но ако лежењето во овие моменти не е соодветно за вашето дете, можете да го нишате во раце во таа положба. Покрај позиционирањето, корисни се и топлите бањи.

Позитивно делува и нежна полукружна и кружна масажа на абдоменот. Можеме да ја задржиме топлата дланка во пределот на стомакот на бебето додека се обидуваме да комуницираме лице в лице. Интеракцијата опушта, го стимулира лачењето на окситоцин, а топлината на дланката смирува.

Во овие предизвикувачки ситуации за родителите помага и вестибуларна стимулација преку лулање во шамија, така што детето лежи во неа, а родителите ги држат двата краја на шамијата и го нишаат бебето со пријатна музика. Поминувајте многу време во гушкање, бакнување, носење, близок контакт кожа на кожа. Промената на формулата за млеко или прекинувањето на доењето во корист на млечната формула не се покажале како ефикасни и за ова е препорачливо да се консултирате со педијатар.

Повеќе