Децата и тинејџерите се преплавени со телефонски известувања дење и ноќе

Студијата објавена во Common Sense Media открива дека приближно половина од децата на возраст од 11-17 години добиваат најмалку 237 известувања дневно. Една четвртина од овие известувања се случуваат за време на училишните часови, а 5% се случуваат ноќе. Некои дури добиваат речиси 5.000 известувања во рок од 24 часа,

59

Четиринаесетгодишната Армита Мојаза е посветена обожавателка на Хари Стајлс.. Додека „врти“ видеа на Тик-Ток, видеата на Стајлс постојано се појавуваат, прилагодени на нејзините интереси. Тоа, во комбинација со известувањата од различни платформи на социјалните медиуми, ја наведува Армита, која потекнува од Вајт Плејнс, Њујорк, да поминува до пет часа на екранот во работните денови и најмалку осум часа за време на викендите, пренесува NBC News.
Шахрзад Мојаза, нејзината мајка, била изненадена кога го открила обемот на интернет активноста на нејзината ќерка, истакнувајќи дека „се чувствува како да се буди со оваа вест“.

Штетата од користењето паметни телефони за децата
Неодамнешниот извештај се фокусирал на навиките за користење на паметни телефони кај децата, нудејќи предупредување за родителите. Децата како Армита добиваат огромен број известувања на телефоните во текот на денот и ноќта, дури и за време на училишните часови или кога треба да се одморат. Џим Стејер, основач на Common Sense Media, го опишал тоа како „постојано зуење“, забележувајќи дека децата посегнуваат по своите телефони пред сѐ, дури и пред да се погрижат за личните потреби.

Студијата објавена во Common Sense Media открива дека приближно половина од децата на возраст од 11-17 години добиваат најмалку 237 известувања дневно. Една четвртина од овие известувања се случуваат за време на училишните часови, а 5% се случуваат ноќе. Некои дури добиваат речиси 5.000 известувања во рок од 24 часа, главно врз основа на предупредувањата на социјалните мрежи.
Д-р Бенџамин Максвел, експерт за детска и адолесцентна психијатрија, изразил голема загриженост за оваа високо стимулативна дигитална средина, сугерирајќи дека тоа може негативно да влијае на когнитивните способности, распонот на вниманието и меморијата, особено за време на клучните развојни фази. Тој покренал прашања за можни долгорочни последици кои остануваат непознати.

Истражување на 203 млади учесници
Во истражувањето учествувале 203 млади учесници на возраст од 11 до 17 години. Овие испитаници ја инсталирале апликацијата на нивните телефони девет дена за да го следат користењето на паметните телефони, обезбедувајќи детални податоци за користењето на апликацијата и бројот на известувања. Во истражувањето биле вклучени платформите за социјални медиуми како Тик-Ток, Снепчет, Фејсбук, Инстаграм и Дискорд.
Изненадувачко откритие било дека 59% од децата биле онлајн помеѓу полноќ и 5 часот наутро, при што некои користеле социјални мрежи, додека други ги користеле своите телефони за да слушаат смирувачка музика или бел шум за да им помогнат да заспијат.
Неверојатни 97% од децата биле на нивните телефони за време на редовните часови на училиште. Иако известувањата на паметните телефони потенцијално би можеле да им го одвлечат вниманието, извештајот не препорачува училиштата да спроведуваат строги политики за паметни телефони.
Водачот на истражувањето, д-р Џени Радески, ја истакнала потребата училиштата да работат со млади поединци за да им помогнат да воспостават контрола над користењето на телефонот. Многу деца изјавиле дека ги користат своите телефони за да комуницираат со своите родители за време на училишните часови или како средство за ментален одмор од училишните барања.
Студијата исто така покажала дека многу деца се обидуваат да управуваат со нивните онлајн активности користејќи ги поставките како „не вознемирувај“ на нивните телефони. Како што растат, тие развиваат подобро чувство за тоа кога и како да ги користат своите телефони за да не се чувствуваат преоптоварени од известувањата.

Сепак, привлечноста на известувањата останува неодолива за многу тинејџери, вклучувајќи ја и Армита Мојаза. Иако поставува ограничувања на времето што го поминува пред екранот, таа признава дека често ги надминува.

Контрола на времето пред екраните
Главните платформи на социјални медиуми се осврнаа на извештајот, при што Тик-Ток, Снепчет, Дискорд и Мета (сопственикот на Фејсбук и Инстаграм) споделуваат чекори што ги презеле за да им овозможат на корисниците, особено на тинејџерите, поголема контрола над времето пред екранот и известувањата.

Експертите од Common Sense Media предлагаат одредени прашања што родителите можат да им ги постават на своите деца за да добијат увид во користењето на нивните паметни телефони. Тие поттикнуваат разговори без осудување и ги поттикнуваат родителите да ги споделат своите интернетски навики.

Конечно, се советува одземањето на телефонот да не се користи како редовна форма на казна, бидејќи тоа може да спречи отворена комуникација со децата за нивните онлајн активности. Се нагласува важноста на здраворазумското родителство во управувањето со оваа дигитална ера.

Текстот е од ТУКА.

Повеќе