Спиење во одделни соби: Пропаст или спас на врската?

Сѐ попопуларен е необичен нов тренд кога паровите кои се интимни и имаат активен сексуален живот намерно одлучуваат да спијат одвоено од сосема друга причина – сакаат да се наспијат!

203

Кога ќе слушнеме дека паровите спијат во посебни соби, автоматски мислиме дека нивната врска е во неволја. Ако паровите спијат заедно, мислиме дека со самото тоа постои и водење љубов, па затоа и спиењето во посебни соби мора да значи дека сексуалниот живот испарил, а разводот најверојатно е на повидок.

Сепак, иако фактот дека еден од партнерите спие на каучот или во гостинската соба може да значи дека парот не се согласува добро, тоа не мора секогаш да биде така.
Сѐ попопуларен е необичен нов тренд кога паровите кои се интимни и имаат активен сексуален живот намерно одлучуваат да спијат одвоено од сосема друга причина – сакаат да се наспијат! Според едно истражување, дури 26% од Американците рекле дека најдобро спијат кога спијат сами.

Зошто паровите најчесто спијат одвоено?
Проверете ги шесте најчести причини зошто паровите навистина спијат разделени:

Еден од партнерите сака да заспива со вклучен телевизор, додека другиот партнер не може да спие со вклучен екран во собата.
Еден од партнерите тешко дише или ‘рчи за време на спиењето, поради што другиот често останува ненаспан.
Парот има сосема различни распореди и/или претпочита да оди во кревет во различно време; на пример, некои музичари можеби сакаат да вежбаат да свират доцна навечер додека нивните партнери стануваат на работа во 6 часот наутро и сакаат да си легнуваат рано.
Еден од партнерите сака да спие во ладна соба со отворени прозорци, додека другиот подобро спие во топла соба.
Изборот на душек може да биде голем проблем; еден од партнерите може да претпочита мек душек додека другиот мора да спие на тврд душек поради проблеми со грбот; проблемот може да настане и со големината на самиот душек
Еден од партнерите може да има проблеми со несоница, поради што ќе посака малку да чита пред да заспие, а тоа ќе му пречи на другиот партнер во обидот да заспие; ова особено се однесува на постарите парови.

Потенцијални недостатоци и предизвици се:

Намалена интимност – физичката блискост е важна за многу парови, а разделеното спиење потенцијално може да доведе до намалена физичка интимност
Комуникациски предизвици – Ако со нив не се управува добро, одделните распореди за спиење потенцијално може да доведат до недостаток на комуникација или емоционална дистанца
Социјална стигма – некои култури или општества можеби ги стигматизираат паровите кои одлучуваат да спијат разделени, што може да предизвика надворешен притисок или осуда.
Потенцијална симболика – за некои, заедничкото спиење се смета за симбол на заедништво и посветеност; разделеното спиење може да симболизира промена во врската.

Ако паровите не ги решат овие (потенцијални) проблеми со спиењето, може да се појави лутина и на крајот расправии. Доколку, пак, најдат заедничко решение, паровите всушност можат да го подобрат својот сексуален живот. Секогаш можеме да се пикнеме во креветот на партнерот пред да заспиеме (или откако ќе се разбудиме), но исто така треба да запомниме дека доволно спиење пред стресниот работен ден е подеднакво важно и физички и психолошки.

Повеќе