Децата ви пораснаа, а вие се каете за…10 работи кои родителите не ги правеле доволно и за кои подоцна најмногу жалат

Треба да уживаме во првите години од животот на детето бидејќи во иднина би можеле да жалиме за некои пропуштени можности.

404

Сите родители го сакаат само најдоброто за своите деца. Многу од нив работат за да можат да си дозволат да им купуваат играчки, други се строги затоа што сакаат нивните деца да бидат фокусирани на одредена цел, а некои ги учат своите деца како да донесуваат одлуки и да се позиционираат кон светот.

Секое семејство има свој начин на воспитување деца, но едно нешто е заедничко за сите нив: кога родителите ќе погледнат наназад, сакаат да поправат некои од грешките што ги направиле.

Треба да уживаме во првите години од животот на детето бидејќи во иднина може да жалиме за некои пропуштени можности. Ова е список на работи за кои родителите на крајот најчесто жалат, пишува Брајтсајд.

Не уживале во разговор со децата

Не постои начин да го надоместите изгубеното време затоа обидете се да бидете ментално блиски со вашето дете, не само физички. Уживајте во времето поминато заедно.

Малото дете многу брзо преминува од бебе во независна личност на која му треба постојан контакт со возрасните. Но, вистината е дека и родителите имаат потреба од тој контакт и комуникација. Да, имаат помалку слободно време и во ред е ако мајката прави нешто друго додека нејзиното дете си игра. Но, ако ви стане навика, одеднаш може да забележите дека вашето дете пораснало и има свој живот.

Не го гушкале доволно често своето дете
Со текот на времето, детето ќе порасне и нема да ви дозволи да го прегрнете. Уживајте во моментите на блискост колку што можете повеќе.

Бројни студии ја открија важноста на прегратките за менталното и физичкото здравје. Има многу придобивки што доаѓаат од гушкањето, но прекрасно е и кога само онака го прегрнете вашето бебе. Понекогаш родителите не го прават тоа од различни причини, а повеќето од нив се само невистинити изреки како „не го гушкај детето предолго, ќе се навикне на тоа…“

Не правеле доволно фотографии и видеа
Никогаш нема да посакате да гледате видео од огнометот што сте го снимиле некогаш одамна, но ќе сакате да гледате видео од првите чекори на вашето бебе повеќе од еднаш.

Се разбира, ништо лошо нема да се случи ако немате многу фотографии. Но, многу е веројатно дека во иднина ќе сакате да се сеќавате на некои од најважните моменти од вашиот живот и дека ќе сакате да ги споделите со вашите возрасни деца. Многу родители жалат што не ја користеле повеќе камерата.

Не ги запишале првите зборови
Ова се само убави спомени. Можете да живеете без нив, но подобро е да ги запишете и да ги зачувате.

Не си играле доволно
Искусните родители често жалат што не забележале во што е надарено нивното дете, иако некои способности се појавуваат на многу рана возраст. Дајте му можност на вашето дете да испроба различни игри и да чита што повеќе.

Не велиме дека вашето дете ќе стане одличен музичар или уметник ако со него играте разни креативни игри. Прво, ако му дадете на вашето дете можност да проба различни активности, може да откриете кои се неговите интереси или таленти. Можете да работите на развивање на тој талент подоцна.

Второ, секоја активност, како што се читање на глас или играње со пластелин и играчки, им помага да развијат интелигенција, имагинација и го зголемува нивниот вокабулар. Во исто време, врската помеѓу вас и вашето дете ќе се зајакне, а тоа може да биде доволна причина да направите нешто заедно.

Биле премногу строги
Казните за лоши оценки се исто толку штетни – тие можат да го намалат севкупниот успех на детето. Казнете ги и наградувајте ги децата за работи кои навистина се важни. Единица и скршена чаша никогаш никого не направиле несреќен.

Едно е да искарате некого ако направил нешто погрешно, а друго е да се жалите за секоја ситница. Постои популарен мит дека човек станува поуспешен колку повеќе се очекува од него. Но, вистината е дека тоа може да доведе до сосема спротивен резултат: проблеми со однесувањето, а понекогаш и со развојот. Се разбира, ова може да доведе и до лош однос со вашето дете.

Не се грижеле за мислењето на нивните деца
Дозволете му на вашето дете да носи свои одлуки. Подобро е да зборувате за нивните желби и да им објасните некои работи отколку да ги игнорирате и ограничите.

Постои одредена корелација помеѓу бројот на пати кога сте слушнале изјави како „премногу си млад за да одлучуваш“ и „возрасните знаат подобро“ и фактот дека овие изјави предизвикуваат негативни чувства.

Навредувањето на детето не е најлошото нешто што може да се случи во овој случај. Децата чие мислење често се игнорира може да пораснат во многу несигурни луѓе. Тоа има многу смисла: како да знаете што сакате од животот кога никогаш не ви е дозволено сами да одлучувате?

Не го усреќиле доволно своето дете

Родителите често се носталгични за времето поминато со своето дете. Уживајте и размислете како да поминете интересно време со вашето дете. Нека вашето дете има што е можно повеќе среќни моменти во неговиот живот. Убавите спомени од детството се највредните работи што никој не може да ни ги одземе.

Освен тоа, малите патувања на какви било излети или одмори подоцна може да се претворат во нешто повеќе: ако детето порасне во здрава средина и добива многу различни стимули од различни искуства, тогаш активно се развива. Среќното дете полесно се прилагодува кога ќе порасне и полесно создава нови врски.

Често ги слушале туѓите совети

Не треба да дозволувате непознати да го караат вашето дете ако направило нешто погрешно. Секогаш треба да бидете на страната на вашето дете и да го поддржувате. Кога им е потребна поддршка, треба да знаат дека секогаш можат да сметаат на вас. Има луѓе кои навистина сакаат да споделуваат совети дури и ако се несоодветни, а младите мајки често ги слушаат. Кога ќе ги видите овие „експерти“ често ќе слушнете многу информации за тоа како да ги облекувате, да ги нахраните и воспитувате вашите деца. Но, вистината е дека вие сте родител и знаете подобро од сите што е добро за вашето дете, а што не. Се разбира, понекогаш можете да слушате нечии совети, но тоа не значи дека треба да ги следите.

Не биле со своите деца во најважните моменти од животот

Некои работи ни изгледаат несериозни, но за нашите деца се сериозни. И на сите луѓе, особено на децата, им треба некој покрај себе во тие посебни моменти. Дури и кога ви се чини дека имате добра причина да ја пропуштите роденденската забава на вашето дете, немојте да го правите тоа. Ќе се каете во иднина затоа што ќе сфатите колку важни моменти сте пропуштиле.

Повеќе