Еве во кој период од денот се раѓаат најмногу бебиња

Раѓањата без интервенција најверојатно ќе се случат ноќе или во раните утрински часови.

99

Студија објавена во списанието PLOS ONE анализирала повеќе од пет милиони раѓања помеѓу 2004 и 2015 година и открила дека 28,5 отсто од бебињата се родени помеѓу 9 и 16 и 50 часот во работните денови, додека 71,5 отсто од раѓањата се случиле за време на викенди или празници помеѓу 17. и 08 и 59 часот.

Однапред договорените раѓања со царски рез сочинуваат 9,2 отсто од раѓањата и најмногу се случуваат во работните денови помеѓу 9 и 11 и 59 часот. Индуцираните раѓања, кои сочинуваат повеќе од една петтина од сите раѓања, се поверојатни околу полноќ во вторник и сабота, како и во деновите пред државните празници. Најмалку раѓања се забележани на Божиќ.

„Моето долгогодишно искуство покажа дека раѓањата без интервенција најверојатно ќе се случат ноќе или во раните утрински часови. Ова можеби е дел од нашето еволутивно наследство. Нашите претци живееле во групи кои биле активни преку ден и одмарале ноќе. Значи, ноќните раѓања веројатно обезбедуваат одредена заштита на мајката и новороденчето“, вели водечкиот автор на студијата д-р Питер Мартин.

Повеќе