Има причина зошто првиот оброк по породувањето е толку вкусен

Породувањето предизвикува и високи нивоа на кортизол поради болката, непријатноста и возбудата при доаѓањето на бебето. Сето ова може да доведе до чувство на интензивна глад.

21

Сите мајки знаат што е желба за храна по породувањето и колку е вкусен тој прв оброк.

За многу мајки, првиот оброк по породувањето не е само храна, туку и еден вид награда и олеснување по долгото и исцрпувачко искуство.

Ако сте имале царски рез, можеби ќе треба да почекате додека не бидете сигурни дека можете да ја сварите храната, но без разлика кога ќе ја јадете, тој прв оброк ќе биде незаборавен.

Еве три научни причини зошто.

Стресот го стимулира гладот

Бременоста и породувањето се неверојатни, но можат да бидат и доста стресни.

Кога сме под стрес, телото го ослободува хормонот кортизол, кој ја зголемува брзината со која ги обработуваме јаглехидратите и мастите за да обезбедиме доволно енергија за да се соочиме со предизвиците.

Ова е инстинкт кој потекнува уште од времето кога сме морале да бегаме од предаторите.

Резултат? Интензивна желба за храна богата со масти и јаглехидрати.

Бременоста носи голем број на стресни ситуации – од бројни прегледи и подготовки до грижа за тоа дали сè ќе оди добро.

Породувањето предизвикува и високи нивоа на кортизол поради болката, непријатноста и возбудата при доаѓањето на бебето.

Сето ова може да доведе до чувство на интензивна глад.

Одредени намирници не прават посреќни

Научниците открија дека одредена храна го зголемува нивото на серотонин, хормонот на среќата. Храната богата со аминокиселината триптофан, како мисирка, лосос, јајца и семки, му помага на телото да произведува серотонин.

Не случајно овие намирници често се наоѓаат на листата на желби за првиот оброк по породувањето. Вашето тело знае што му треба!

Кога сте под стрес или исцрпени, инстинктивно бара храна која ќе ве поддржи емоционално и физички.

Го сакаме она што не можеме да го имаме

За време на бременоста, многу здравствени експерти советуваат да избегнувате одредена храна поради ризикот од бактерии или инфекции.

Списокот често вклучува сирова риба (како суши), непастеризирани сирења, сирово или недоволно печено месо и друго. Во текот на деветте месеци можеби сте сонувале за овие намирници, но сте морале да ги избегнувате. Кога конечно ќе можете да уживате во нив, секој залак има посебен вкус.

Повеќе