Како да знаете дали вашето дете ве почитува или се плаши од вас?

Ако мислите дека сте премногу авторитарни, време е да направите некои промени. Детето кое расте во страв не успева да го развие својот целосен потенцијал, се навикнува на страв, послушност и зависност од другите, нема самодоверба и често негува презир и огорченост кон своите родители.

232

Во воспитувањето на децата често е потребно да се воспостави некаква хиерархија. Toa во минатото функционирало така што позициите на различни членови на семејството биле поставени вертикално и строго, а хиерархијата служела за наметнување дисциплина. Денес, семејните врски се подемократски, но улогите на родителите и децата и натаму јасно се разликуваат.

Дали сте загрижени околу тоа дали вашето дете ве почитува или се плаши?

Овие поими се многу различни, како и последиците што произлегуваат од нив. Почитта инспирира, доаѓа од љубов и восхит и создава здрави и силни врски. Стравот, од друга страна, парализира или генерира пркосни, нестабилни, проблематични реакции и предизвикува страдање. Линијата што ги раздвојува овие два поими е чувствителна и нејасна, па затоа многу родители сметаат дека треба да бидат авторитарни за нивните деца да ги почитуваат. Сепак, почитта се заработува, не се наметнува и зависи од секојдневниот напор кој се вложува од првите денови на родителството.

Степен на доверба

Ова е несомнено клучна точка што може да ви помогне да откриете дали вашите деца се плашат од вас или ве почитуваат. Кога се соочуват со дилема, конфликт или сомнеж во животот, дали сте првата личност од која бараат совет? Или, напротив, прават сѐ што можат за да ве држат во незнаење?

Во првиот случај, овие деца знаат дека ќе ги поддржите и водите, дури и ако згрешиле. Тие ве почитуваат како личност и бараат совет и водство од вас. Во вториот случај јасно им е дека ќе добијат само критики и укор. Тие веруваат дека вашата цел не е да ги учите и да ги придружувате во нивното учење, туку да ги казните нивните неуспеси.

Емоционално изразување
Дали вашите деца можат да ги споделат своите емоции со вас? Дали се слободни да изразат гнев, тага или фрустрација во ваше присуство? Покажувањето емоции е знак на почит што им покажува на децата дека ќе ги признаете и почитувате нивните емоции, ќе им дозволите да бидат тоа што се и ќе им помогнете да управуваат со своите чувства.

Детето кое се плаши од родителите ќе се обиде да ги потисне своите емоции за да ги избегне последиците. Во авторитарните семејства не е дозволено изразување на гнев или несогласување бидејќи послушноста се наметнува без приговор. Во овие случаи, тагата се доживува како знак на слабост. Затоа, ако детето ги крие своите емоции во присуство на родителите, веројатно се плаши од нив.

Квалитет на врската
Почитта создава меѓусебни топли и приврзани односи. Ако вашите деца ве почитуваат, веројатно ќе бидете емотивно блиски, ќе уживате во меѓусебното друштво и ќе поминувате време заедно. Иако понекогаш има конфликти и несогласувања, вашата врска е генерално здрава и хармонична.

Напротив, кога децата се плашат од родителите, можат да развијат ладни или амбивалентни ставови кон нив. На пример, можат да бидат мрзоволни, дистанцирани и рамнодушни, а исто така може да се чувствуваат огорчени и отфрлени од нивните родители и покрај тоа што се емоционално зависни од нив.

Критичко мислење

Дали вашето дете може да разговара за домашните правила, да преговара или да предлага компромиси? Ако им е пријатно да го дадат своето мислење, па дури и да ви противречат, тоа е одличен знак дека ве почитуваат. Не е дека тие постојано го предизвикуваат вашиот авторитет или се обидуваат да ги надминат договорените граници, туку чувствуваат дека е можно да разговараат со вас и да го искажат своето мислење. Тие знаат дека ќе бидат слушнати и тоа ќе им овозможи да развијат критичко размислување и да се изразат.

Кога децата се плашат од своите родители, тие имаат тенденција слепо да ги слушаат, дури и ако не ги разбираат или не се согласуваат со правилата. Дури и да не научат ништо од казните или последиците, тие сепак се покоруваат. Веројатно, во одреден момент, тоа потчинување ќе се претвори во бунт и ќе произведе пркосни ставови, кои директно бараат кавга или непослушност.

Во овој случај, детето чувствува дека нема право на глас во своето семејство и дека разговор, договор и компромис не се можни. Затоа, тие веројатно ќе изберат да се покорат или ќе развијат бунт.

Автономија

За да откриете дали вашите деца се плашат или ве почитуваат, можете да обрнете внимание и на нивното ниво на автономија. Дали преземаат иницијатива да научат нови работи и прифаќаат нови предизвици? Ако е така, тоа е затоа што се чувствуваат безбедно и самоуверено. Тие знаат дека ќе ги разберете нивните грешки и ќе им помогнете да бидат подобри. Со таква самодоверба, тие можат да побараат од вас да им помогнете со домашните задачи, да ги научите на нова уметност или спортска вештина или да им покажете како да подготват јадење.

Кога родителите влеваат страв кај своите деца, тие развиваат и огромен страв од неуспех
Поради оваа причина, тие избегнуваат да прифаќаат нови предизвици. Ќе се трудат да добијат добри оценки и да ги исполнат обврските, но нема да се чувствуваат мотивирани да пробаат нешто ново.

Ако мислите дека сте премногу авторитарни, време е да направите некои промени. Детето кое расте во страв не успева да го развие својот целосен потенцијал, се навикнува на страв, послушност и зависност од другите, нема самодоверба и често негува презир и огорченост кон своите родители.

За да го промените ова, прво обидете се да бидете поемпатични, пофлексибилни и полни со љубов кон децата. Слушајте ги и дозволете им да прават грешки, сами да донесуваат одлуки и да ги изразат своите чувства. Ова нема да го намали вашиот авторитет, напротив, ќе ве направи подобар пример за вашите деца, пишува moms.com.

Повеќе