Кога е вистинското време да го запознаете новиот партнер со своето дете?

Започнавте нова врска и сакате партнерот да го запознае вашето дете, но не сте сигурни кој е вистинскиот момент за оваа важна средба? Ако сакате сè да биде во најдобар ред, послушајте ги советите на психологот

65

Кога станува збор за претставување на новиот партнер на детето или децата од претходната врска или брак, постојат два клучни фактори – или барем така велат експертите. Пред сè, треба да се нагласи дека е сосема разбирливо ако сте малку загрижени за овој момент и се прашувате дали сè ќе оди како што би сакале. Дали детето ќе го прифати новиот партнер? Како ќе се снајде? Затоа е многу важно да го изберете вистинскиот момент – и самите сте свесни за тоа. Двата споменати фактори се однесуваат на фактот дека треба да бидете сигурни дека вашата нова врска е сериозна и, се разбира, дека вашето дете е подготвено за такво запознавање.

Од една страна, кога ќе се заљубиме, ќе почувствуваме потреба да ја внесеме новата личност во нашите животи – а тоа вклучува и средба со детето од претходната врска. Поради познатите очила во розова боја кои не ни дозволуваат да ја видиме реалноста, може да се случи прерано да го направиме овој важен чекор. Потоа, ако врската не успее, ова ќе биде многу збунувачки за детето, без разлика на неговата возраст. Прекинот носи низа сложени чувства, а тоа е товар кој е многу тежок за децата. Затоа, општиот совет е да почекате да помине почетната фаза на заљубување пред да ги запознаете:

„Некои експерти велат дека ова значи да се чека најмалку 6 месеци, додека други препорачуваат 9 до 12 месеци пред да го запознаете детето со новиот партнер. Тоа не значи дека вашата врска треба да ја чувате во тајност, особено постарите деца можат да знаат дека некој е присутен во вашиот живот, без лично да ја запознаат таа личност“, пишува Oviahealth.

Секако, секоја врска е индивидуална, но експертите се согласуваат дека прераното претставување на партнерот со децата е ризично за вашата врска со детето, поранешниот партнер, а може да биде погубно и за новата врска. Јасмин Тревин, авторка и адвокатка за семејно право, нагласува дека при одлучувањето дали е вистинското време за оваа средба, не треба да го изоставиме другото лице од равенката – вториот родител на детето:

„Важно е (без разлика колку е непријатно) да се разговара за запознавање на новиот партнер на децата со другиот родител. Ако не го направите тоа, тој и онака веројатно ќе слушне за вашиот нов партнер од децата. Можете да замислите колку тоа би било контрапродуктивно за вашата врска со бившиот, а исто така би влијаело и на вашето кородителство… Ви препорачувам да разговарате со бившиот за она што и двајцата мислите дека е соодветна временска рамка за запознавање со новите партнери. Вашиот бивши можеби ќе биде првиот што ќе продолжи понатаму, па затоа е важно да размислите што би функционирало за вас ако ситуацијата биде обратна“.

Детето треба да го прифати фактот дека родителите нема да бидат заедно

Се прашувате зошто е идеално да чекате точно 6 до 12 месеци? Покрај тоа што дотогаш ќе биде појасно каква е перспективата на вашата нова врска, психолозите тврдат дека токму толкаво време му треба на детето да се навикне на фактот дека родителите повеќе нема да бидат заедно. Затоа е исто така клучно да се знае точно каква била ситуацијата пред да влезете во нова врска.

„Ако вашите деца сè уште тагуваат по своето биолошко семејство и ако сè уште се случуваат многу работи, можеби треба да го одложите запознавањето затоа што треба да ги балансирате вашите потреби со потребите на вашите деца. Многу деца сè уште имаат фантазии за обединување на семејството“, објаснува Мајкл Кар-Грег, почитуван австралиски психолог и консултант на владата, јавните училишта и приватниот сектор за менталното здравје на децата.

Траењето на тие детски фантазии зависи од возраста на детето, но и од неговата личност и од самата историја на загубата и претрпената траума. Затоа, најдобро време да им го претставите новиот партнер на децата е кога ќе разберат и ќе прифатат дека минатата врска е завршена. Покрај тоа, исклучително е важно да бидете сигурни дека вашите деца знаат дека тоа не е по нивна вина бидејќи мајката и таткото се посреќни затоа што живеат одвоено или со нови партнери.

Повеќе