Кога првпат го пративте детето само во продавница?

Мајка побарала мислење на форум за својата идеја да го испрати четиригодишниот син сам во продавница, повеќето родители ја критикуваат

138

Учете ги вашите деца на обврски уште од мали нозе, тоа е одлична лекција за нив. Но, планот на една мајка да го научи својот четиригодишен син на независност беше критикуван откако таа ја сподели својата идеја на интернет.

Оваа мајка на форумот на Мамснет ги праша другите луѓе што мислат за тоа да го пушти нејзиното мало момче едно утро да оди само во продавница. Таа објаснува дека растојанието е помалку од 200 метри од нивната куќа и дека сопствениците го познаваат нејзиниот син бидејќи редовно одат таму.

„Живееме на фреквентен пат, но тротоарот е широк и тој не би морал да го помине патот“, напиша таа. Тој е многу разумен и тоа ќе го научи на независност“.

Таа исто така вели дека мисли дека нејзиниот син е доволно самоуверен за да оди сам. „Изгледа мал, но е сосема способен да оди во продавница и самиот да купува работи – тоа го прави додека чекам надвор или во автомобил, околу една година“, објаснува таа.

Луѓето генерално се согласуваат дека е премногу рано за ова и ја одвратиле од намерата. Во меѓувреме, некои пишуваат дека непотребно го изложува својот син на ризик, бидејќи нешто може да тргне наопаку. „Тој е премногу мал. Може да заборави или да му се одвлече вниманието од она што треба да го направи, може и да падне и да доживее несреќа на патот”, напишал еден од оние кои коментирале.

„Добро му оди и доволно развива независност ако влегува сам во продавница додека вие го чекате пред врата. Тоа е голема независност во оваа фаза“, додава друг.

Што мислите вие?

Повеќе