Која е најлошата храна за детскиот мозок?

Еден нов извештај покажал дека децата и тинејџерите консумираат исклучително големи количини на калорична нездрава храна, што негативно влијае на развојот на нивниот мозок. Ова е главно затоа што мозокот на адолесцентите сè уште го развива својот фронтален лобус, делот од мозокот кој е одговорен за меморијата, вниманието и контролата на импулсите.

777

Исхраната има важна улога во физичкиот и психичкиот развој на детето, како и во однесувањето.

Според извештајот за 2020 година објавен во The Lancet: Child & Adolescent Health, апсолутно најлоша храна за мозокот на вашето дете е џанк фуд.

Истражувачите од универзитетот Western прегледале повеќе од 100 различни студии за да извлечат заклучок. Студиите што ги проучувале истражувале како лошиот избор на исхрана може да влијае на мозокот на децата и адолесцентите, пишува Eat This.

Извештајот покажал дека децата и тинејџерите консумираат исклучително големи количини на калорична нездрава храна, што негативно влијае на развојот на нивниот мозок. Ова е главно затоа што мозокот на адолесцентите сè уште го развива својот фронтален лобус, делот од мозокот кој е одговорен за меморијата, вниманието и контролата на импулсите.

Според студијата, ефектот на нездравата храна врз развојот на фронталниот лобус може негативно да влијае на способноста на детето да се саморегулира во изборот на храна.

Колку премногу брза храна може да влијае на мозокот и иднината на детето

Овој извештај, исто така, нагласува дека поголемата консумација на нездрава храна доведува до нездрав избор на исхрана за возрасни, што може да придонесе за дебелина подоцна во животот.

Студија од социјална психијатрија и психијатриска епидемиологија покажала дека слабиот квалитет на исхрана кај адолесцентите е исто така поврзан со повеќе случаи на депресија. И една нова студија од Универзитетот во Џорџија покажала дека зголемената консумација на додаден шеќер во детството може да доведе до оштетување на меморијата во зрелоста. Сепак, оваа студија е спроведена на глувци, па затоа се потребни повеќе истражувања.

Здрава храна за детскиот мозок

Рецензија од 2017 година наведува дека здравата исхрана за развој на детето вклучува многу протеини, јаглени хидрати (не рафинирани), здрави масти, железо, витамини А, Ц и Д и витамин Б.

Medical News Today предлага да му понудите на вашето дете храна како што се лиснат зеленчук, грчки јогурт, масна риба и јајца. Овие намирници се сметаат за дел од здравата исхрана за детскиот мозок.

Повеќе