Може ли ползењето да го намали ризикот од астма?

Прашината што сте заборавиле да ја избришете од подот може да биде добра за бебето кое ползи, покажуваат истражувањата

107

Без разлика колку е чиста вашата куќа, подовите во затворените простории, особено теписите, се полни со биолошки материјал – работи од кои се состои прашината. Сега научниците откриле дека бебињата што лазат подигаат високи нивоа на честички и како резултат на тоа вдишуваат четири пати повеќе отколку што би вдишал возрасен (по килограм телесна тежина) додека одат по истиот под.

Бебињата кои лазат создаваат облак од прашина

За нивната студија, објавена во списанието Environmental Science and Technology, истражувачите од Универзитетот Пердју создале роботско бебе кое се движи по примероци од теписи земени од вистински домови.

„Нашата цел беше да проучиме како лазењето на бебето ги крева микробите [ситните биочестички] и прашината од теписите и да ја процени изложеноста при вдишување“, вели авторот на студијата Брендон Бур, асистент професор по градежништво и заштита на околината и еколошки инженеринг.

„Лазењето на бебињата ги разбранува населените честички од прашина што се акумулираат во тепихот и ги ослободува во воздухот“. Научниците открија дека концентрациите на честички во облакот прашина околу бебето биле и до 20 пати повисоки отколку во другите делови од собата. Овие честички се состоеле од клетки на кожата, бактерии, полен и габични спори. Ова е прва студија која покажува дека бебињата што лазат се изложени на толку многу биолошки честички, од кои повеќето завршуваат во нивниот респираторен систем бидејќи нивните респираторни органи се блиску до подот.

Дали прашината може да изгради имунитет?

Пред да се загрижите дека не ја одржувате вашата куќа доволно чиста, Бур вели дека тоа всушност може да биде добро за бебињата. Претходните истражувања, вклучително и студијата од 2014 година од Детскиот центар Џон Хопкинс, покажале дека колку повеќе малите бебиња се изложени на одредени алергени, толку е поголема веројатноста да развијат имунитет кон нив.

„Многу студии покажаа дека изложување на вдишување на микроорганизми, како што се бактерии и габи и алергени, како што се полен, грини и животински алергени во раното детство, може да игра значајна улога во развојот на детето и заштита од астма, поленска треска и алергии“, вели Бур, за Parents.

Бебињата кои се изложени на повеќе нечистотија со поголема разновидност на микроби подоцна имаат пониски стапки на астма, вели тој. Ова ја поддржува „хипотезата за хигиена“, која сугерира дека не треба да ги одржувате работите премногу чисти, бидејќи стерилната средина не му дозволува на имунолошкиот систем да се развива и да зајакнува.

Повеќе