Нема веќе гили-гили: 5 причини зошто не треба да ги скокоткате вашите деца?

Дури и ако го мрази скокоткањето, вашето дете беспомошно ќе се кикоти и нема да може да ви каже дека не ужива. Смеењето што се јавува при скокоткањето е рефлекс и не е исто како кога детето ќе слушне смешна шега.

196

Родителите со генерации си играат со своите деца скокоткајќи ги. Иако се верува дека скокоткањето на децата е еден од најбрзите начини за подобрување на нивното расположение, дали некогаш сте размислувале дека вашето дете можеби не се забавува толку многу како што мислите?

Иако вашите намери се добри, скокоткањето може да биде штетно

Скокоткањето може да предизвика смеа побрзо од која било друга игра, но тоа не гарантира дека вашето дете се забавува. Можеби се смее затоа што не може да се воздржи и нема начин да ви каже да престанете. Ова може да има траен ефект врз детето.

Во 19 век, теоретичари како Чарлс Дарвин сугерирале дека скокоткањето е поврзано со хуморот. Сепак, научниците ја отфрлија оваа теорија и веруваат дека скокоткањето е повеќе рефлекс.

Многу деца се чувствуваат парализирани заради скокоткањето и прават сѐ за да се заштитат од тоа. Всушност, многу возрасни тврдат дека како деца се чувствувале многу непријатно додека ги скокоткале како деца.

Зошто не треба да претпоставувате дека секое дете сака да го скокоткаат
Како и секоја друга физичка активност која бара контакт со друг човек и за скокоткањето треба да се бара согласност. Меѓутоа, бидејќи скокоткањето често се гледа како форма на игра, многу луѓе не чувствуваат потреба да побараат дозвола за тоа од детето. Еве неколку причини зошто не треба да претпоставувате дека вашето дете сака да го скокоткаат.

Не може да престане да се смее затоа што не може да си помогне
Дури и ако го мрази, вашето дете беспомошно ќе се кикоти и нема да може да ви каже дека не ужива. Смеењето што се јавува при скокоткањето е рефлекс и не е исто како кога детето ќе слушне смешна шега.

Се крши неговото право на телесна автономија
Во последно време многу се зборува за учење за согласност. Експертите објаснуваат дека допирањето некого без негова согласност е нарушување на неговиот телесен интегритет. Ако сакаме доследно да го спроведуваме ова правило, потребно е да го прашаме детето дали скокоткањето е прифатливо за него.

Може да биде понижувачко
Секоја личност што ја скокоткаат ја губи самоконтролата. Таа не може да каже што сака и се бори да ја врати контролата врз она што се случува со нејзиното тело. Тоа може да биде понижувачко за детето. Дури и ако вашите намери се добри, резултатот може да биде штетен за детето.

Скокоткањето може да предизвика здравствени компликации
Кога детето постојано го скокоткаат, тоа почнува неконтролирано да се смее и не може да зборува ниту да дише. Во некои случаи може дури и да ја изгуби свеста. Бидејќи не може да ви каже да престанете, можеби нема да сфатите дека се подготвува нешто слично.

Скокоткањето создава проблеми со довербата
Ако вашето дете не сака да го скокоткаат, тоа што го скокоткаат против негова волја може да создаде доживотни проблеми со довербата. Како што ќе порасне, може да го поистоветува скокоткањето со физичко малтретирање, да развие голема недоверба кон луѓето што го допираат и ќе се обиде да избегнува гужва поради стравот од допири.

Ако како дете ве скокоткале и ви било забавно или пријатно, можеби ќе ви биде тешко да разберете зошто не треба да го скокоткате вашето дете. Сепак, секое дете е различно. Иако можеби сте уживале во искуството, друго дете можеби не ужива. Секогаш треба да барате согласност од вашето дете и да му дозволите да поставува граници пред да го заскокоткате.

Повеќе