Ова се 6 контроверзни родителски стилови кои ги поделија јавноста и експертите

Родово неутрално воспитување, дете со повеќе од двајца родители, нежно родителство, посветено, она, кога прво им ја џвакате храната што им ја давате, Ферберов метод…

277

Во 2012 година, актерката Алиша Силверстон се најде на насловните страници кога објави видео на кое се гледа како го храни својот мал син. Во видеото, таа откри дека сака да ја џвака храната на својот син пред да го нахрани, слично како што птиците ги хранат своите младенчиња.

Следуваше шок за јавноста, а тој може да сугерира дека нејзиниот ритуал не е многу традиционален, иако таа се бранеше тврдејќи дека е сигурна дека многу родители го прават истото. Но, се поставува важно прашање: дали негодувањето на јавноста од таквите техники навистина е оправдано?

Родово неутрално родителство

Застапниците на родово неутралното родителство тврдат дека е природно да му се дозволи на детето со текот на времето да избере на кој пол сака да му припаѓа. Родовата политика е многу контроверзна тема. Родителите кои го користат овој метод понекогаш се обвинети дека своите уверувања ги форсираат кај своите деца.

Некои луѓе, како што е неврологот за сексуалност, Дебра В. Сох, тврдат дека обидите да се воспитаат децата во родова неутралност се бесмислени затоа што тие најверојатно ќе продолжат да ги следат родовите специфични интереси, според нејзините ставови.

Посветено родителство

Друга славна личност која често привлекува внимание поради својот родителски избор е ѕвездата на Big Bang Theory, Мајим Биалик. Таа е голем љубител на приврзаното родителство, тема за која често разговара во интервјуата.

Посветеното родителство има за цел да ја продлабочи врската помеѓу мајката и детето. Тоа се прави со носење бебе, продолжено доење и заедничко спиење. Биалик го доела еден од нејзините синови до неговата 4-та година.

Додека едни го сметаат таквиот избор за најдобар, други не се толку убедени. На пример, др. Барбара М. Остфелд, професорка по педијатрија на Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, неодамна одржала предавање за факторите на ризик поврзани со споделувањето на креветот со детето.

Во дискусијата, таа објаснила дека „што се однесува до споделувањето кревет, Американската академија за педијатрија забележува дека тоа е особено ризично и треба да се избегнува во неколку ситуации, како што е спиењето со доенче под 4 месеци“.

Нежно родителство

Слично на посветеното родителство, нежното родителство не користи награди или казни кога ги учи децата што е погрешно, а што е правилно. Родителите кои ги воспитуваат своите деца со нежни техники на родителство ќе избегнуваат да кажуваат зборови како „не“ или „немој“ и не сакаат доброто однесување да го наградуваат со она што може да се протолкува како поткуп („Ќе ти дадам бонбони ако ја исчистиш твојата соба!”)

Овој метод треба да им помогне на децата да размислуваат за своите постапки на подлабоко ниво и да не ги слушаат слепо родителите поради очекуваната реакција.

Вклучување на децата во породувањето

Ако имате помали браќа и сестри, вашите први сеќавања од нив се навраќаат на моментот кога ги вратиле дома од породилиштето. Но, некои родители во последно време сакаат сите нивни деца да бидат присутни на раѓањето на новите членови на семејството уште од првиот ден.

Да се ​​види како некој се пораѓа е прилично интензивно искуство, токму затоа не мислат сите дека е соодветно децата да бидат присутни. Постојат стравувања дека мало дете може да доживее премногу стрес и да не може да се справи со него.

Ферберовиот метод („Crying it out“)

Можеби не е ново, но секако е контроверзно. Методот на Фербер е форма на тренинг за спиење што вклучува да му дозволите на бебето да плаче наместо веднаш да го кренете или да го нахраните.

„Главната идеја овде е бебето да научи да се смирува самостојно“, вели експертот. „Некои родители ќе го остават своето дете да вреска со часови додека детето едноставно не падне во несвест од исцрпеност… и тоа ќе го наречат „само-смирување“ или „учење кој е главен“.

Други се уверени дека децата не знаат да манипулираат, па сметаат дека ова е бесмислено. „Ако бебето плаче среде ноќ, му треба нешто – храна, промена на пелени или само да го почувствува чукањето на срцето на мајка си.

Ко-родителство

Ова е широк поим кој опишува нетрадиционални начини на воспитување деца. Ова може да вклучи некој да одгледува бебе со платонски пријател кој не му е  романтичен партнер или да одгледува бебе во романтична, полиаморна врска – односно врска која вклучува повеќе од две лица.

И покрај модерното доба во кое живееме, многу луѓе сè уште се согласуваат со традиционалниот поглед на семејството, при што една мајка и еден татко се романтично поврзани. Во ситуации на кородителство постои страв дека децата ќе бидат збунети, или уште полошо, трауматизирани од толку многу родителски фигури. Но, како што покажува една студија, луѓето со години го практикуваат овој принцип благодарение на фактот што членовите на поширокото семејство преземаат еднаква одговорност за децата.

Повеќе