Овие две воспитни грешки ја уништуваат самостојноста на детето, велат психолозите

Според психолозите, родителите треба да го поттикнат своето дете да научи да се справува со своите проблеми, особено со малите за кои интервенцијата на возрасните навистина не е неопходна.

204

Многу е важно да се поттикне развојот на самостојноста кај децата за еден ден кога ќе пораснат да бидат подготвени за сѐ што ги чека. Како што објаснуваат психолозите, понекогаш родителите несвесно ја уништуваат самостојноста на своите деца преку своите воспитни практики, пишува Тајмс оф Индија. Еве за кои постапки станува збор.

Како прво, детето нема да биде самостојно ако неговите родители претерано го штитат од сѐ. Ако се премногу заштитнички настроени, детето ќе трча кај родителите за секоја ситница. Наместо да се обидуваат сами да изнајдат решенија или да се справат со тешките околности, првото нешто што ќе го направат таквите деца е да дојдат кај својот родител во солзи за тој да ја поправи ситуацијата во која се наоѓаат.

Психолозите додаваат дека родителите треба да го поттикнат своето дете да научи да се справува со своите проблеми, особено со малите за кои интервенцијата на возрасните навистина не е неопходна. Исто така, немањето јасни граници е уште една грешка која ја прават голем број родители, што негативно влијае на развојот на самостојноста на децата.

Имено, кога родителите имаат слаби граници, децата би можеле да се борат да развијат чувство за себеси и автономија. Ова може да доведе до зависни врски каде децата бараат постојана потврда и одобрување од нивните родители, што може да ги направи многу несигурни или несамостојни.

Повеќе