Овој вирус го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест, а 80 отсто од луѓето го имаат во организмот

Новото откритие сугерира дека постои врска помеѓу вирусната инфекција и развојот на Алцхајмерова болест, независно од генетските фактори или возраста. Дополнително, фактот дека повеќето возрасни се изложени на вирусот на херпес симплекс тип 1 сугерира дека овој вирус е доста распространет, што го прави потенцијално значаен фактор на ризик за деменција.

204

Една нова студија спроведена на шведски испитаници постари од 70 години ја истражувал можната врска помеѓу изложеноста на вирусот херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и зголемениот ризик од Алцхајмерова болест. Резултатите покажале дека учесниците кои биле изложени на овој вирус имале двојно поголема веројатност за развој на деменција.

Она што е особено интересно е дека учесниците биле приближно на иста возраст, што ги направи резултатите поверодостојни бидејќи факторите како возраста, кои вообичаено се поврзани со развојот на деменција, не можеле да се мешаат во резултатите, пренесува Science Alert. Инаку, 80% од луѓето се заразени со вирусот на херпес.

Ова откритие е значајно бидејќи сугерира дека постои врска помеѓу вирусната инфекција и развојот на Алцхајмерова болест, независно од генетските фактори или возраста. Дополнително, фактот дека повеќето возрасни се изложени на вирусот на херпес симплекс тип 1 сугерира дека овој вирус е доста распространет, што го прави потенцијално значаен фактор на ризик за деменција.

Големо откритие
Покрај обезбедувањето нови сознанија за врската помеѓу HSV-1 и Алцхајмеровата болест, студијата исто така поттикнала размислување за механизмите преку кои вирусните инфекции можат да влијаат на мозокот и когнитивното здравје. Иако е познато дека вирусите како HSV-1 се присутни во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест, сѐ уште треба да се истражи како таа присутност придонесува за развојот на болеста.

Земајќи ја предвид сложеноста на Алцхајмеровата болест, овие нови наоди претставуваат дополнителен чекор кон разбирање на потенцијалните причини и фактори на ризик вклучени во нејзиниот развој. Една од клучните импликации на ова истражување е идејата дека вирусните инфекции, како што е HSV-1, би можеле да бидат предизвикувачи или фактори кои придонесуваат за процесот на болеста, наместо само придружни симптоми. Ова укажува на потребата од понатамошни истражувања за подобро да се разбере како вирусите влијаат на мозокот и како овие ефекти можат да влијаат на развојот на деменција.

Покрај тоа, истражувањето ја нагласува важноста од разбирање на интеракцијата помеѓу генетските и еколошките фактори во развојот на Алцхајмерова болест. Додека генетската предиспозиција игра важна улога, истражувањата покажуваат дека надворешните фактори, како што се вирусните инфекции, се исто така важни за развојот на болеста. Ова истражување сугерира дека комбинацијата на генетски фактори и изложеноста на вируси може да го зголеми ризикот од деменција.

Оваа студија претставува само еден чекор во разбирањето на сложените причини за деменција и Алцхајмерова болест и отвора нови прашања и области на истражување кои се потребни за подобро да се разберат механизмите на оваа болест.

Повеќе