Пешачењето е важно за женското здравје

176

Меѓу многуте цитати што му се припишуваат на Ајнштајн, има еден што вели дека животот е како возење велосипед, ако не сакате да паднете, мора да продолжите да се движите. Недостатокот на физичка активност, заедно со хроничниот стрес и лошата исхрана, е една од главните причини за заболување кај современиот човек.

Повеќето луѓе ја разбираат физичката активност како напорна физичка активност, но основната човечка физичка активност е одењето. Една статија на палеонтологот Лорен Кордејн тврди дека нашите предци патувале помеѓу 6 и 16 километри дневно во потрага по храна.

Жените, исто така, ги носеле децата во раце (некои проценки се дека тие преминувале со дете во раце до 4800 километри до четвртата година од животот на детето). Денешната цивилизација ја укина потребата на луѓето да одат. Во испитување спроведено во САД во 2003 година, мажите правеле просечно 5.340, а жените 4.793 чекори дневно.Техничката дефиниција за седечки начин на живот (пасивен начин на живот) е помалку од 5000 чекори дневно. Споредете го ова со Амишите во САД, кои прават 18.000 чекори (мажите) и 14.000 (жените), соодветно.

Здравствени ефекти од одењето

Ефектите на одењето врз здравјето се одлични, но потсетувањето на луѓето дека треба да пешачат е малку парадоксално. Физичката активност ги потиснува воспалителните процеси во телото (а тоа се сите модерни болести, од депресија, преку дијабетес, алергии и рак).

Познато е дека за време на физичката активност се намалува нивото на маркери на воспалителните заболувања, како што се Ц реактивен протеин (ЦРП) или интерлеукин 6 (тој е главниот двигател на сите воспалителни процеси во човечкото тело). Едно истражување покажало дека 20 минути брзо одење го намалува нивото на воспалителни маркери за околу 5%. Овој ефект делумно е предизвикан од лачењето на добро познатиот хормон за стрес, адреналин. Но, физичката активност мора да биде редовна, бидејќи ефектите се губат по некое време.

Одењето има големо влијание врз здравјето на кардиоваскуларниот систем. Овој ефект е посредуван и со сузбивање на воспалението (кардиоваскуларните заболувања се воспалителни), но и со ефекти врз намалување на крвниот притисок и здравјето на миокардот (дури 30 минути брзо одење има добри ефекти).

Се разбира, не е целосно јасно колку физичка активност е потребна, бидејќи постојат докази дека преоптоварувањето на срцето за време на интензивно вежбање исто така може да биде штетно. Физичката активност го забавува стареењето, а ефектот е поврзан со продолжување на краевите на теломерите.

Придобивките од физичката активност

Должината на животот зависи од овој дел од нашите хромозоми, бидејќи тие се скратуваат со секоја поделба на клетката (краевите се нарекуваат теломери). Списанието Превентивна медицина опишува како теломерите на луѓето со физичка активност се подолги од оние кои воделе седечки начин на живот.

Луѓето кои немаат физичка активност се биолошки постари од оние со редовна физичка активност. Една студија од клиниката Мајо покажала дека постарите луѓе кои живееле со седечки начин на живот, кога ќе почнат да го зголемуваат нивото на физичка активност, имаат одлични здравствени ефекти.

Одењето има слични ефекти како медитацијата, ја подобрува функцијата на мозокот, го спречува развојот на деменција и депресија.

Особено кај постарите лица, ефектот од создавање на нови нервни клетки во мозокот е важен, бидејќи тие често имаат невродегенеративни заболувања. Ова особено се случува во делот од мозокот наречен хипокампус, каде што се наоѓаат центрите за учење и меморија.

Значи, одењето (и медитацијата има сличен ефект) ја подобрува функцијата на мозокот, го спречува развојот на деменција. Ова е особено точно за Алцхајмеровата болест, во која редовната физичка активност ја зголемува големината на мозокот. Одличен ефект е прикажан и кај луѓе кои страдаат од депресија.

Ефектот врз депресијата е предизвикан од ефектите на серотонинот (еден од хормоните на среќата), но и еден фактор што доведува до формирање на нервни клетки (кои, интересно, се создаваат во коските). Така, оптоварувањето на коските за време на физичката активност го стимулира развојот на мозокот. За жал, депресивните луѓе избегнуваат физичка активност.

Смртноста од рак е двојно помала кај луѓето кои имаат физичка активност.

Колку физичка активност е потребна?

Препораките од 150 минути брзо одење неделно се на долната граница од нормалното, пожелно е 6 часа. За среќа, изгледа дека нема долна граница, секоја физичка активност е од корист. Нивото на активност треба да се прилагоди со текот на годините.

Кај децата кои имаат доволно физичка активност има помала појава на дебелина, спијат подобро, се посигурни. Покрај тоа (неопходно е да си играат), неопходно е да се вклучат во спорт со топка или пливање. Повеќето истражувања покажуваат дека постои корелација помеѓу моторичките вештини и интелигенцијата. Прегледот на 58 студии на оваа тема од 2018 година покажал дека вклучувањето на децата во спортски активности во подоцнежното детство (училишна возраст) има позитивен ефект врз развојот на когнитивните функции, но и емоционалната интелигенција.

Ова е особено важно за девојчињата, кои често избегнуваат спортски активности за време на адолесценцијата. Младите луѓе имаат највисоки физички способности на возраст од околу 20 години, оттогаш тие се намалуваат за околу 1% годишно. Овој пад може да се забави со постојана физичка активност.

Спортот во младоста гарантира здрава старост

Секој што ќе се одлучи за интензивни тренинзи треба да посети кардиолог и да направи целосен преглед. Во триесеттите години, кога кариерата станува важен мотив, физичката активност често се занемарува. Во овие години, најдобро е повремено да се користи интервален тренинг со висок интензитет. Се состои од активности кои траат околу 20 минути со срцева фреквенција од 80% од максимумот за возраста.

Во средна возраст, постои проблем со зголемување на телесната тежина. Тој изнесува околу 3 до 8% од зголемувањето на телесната тежина со секои 10 години од животот. Во овие години, се препорачуваат физички активности што доведуваат до контракција на мускулите, како што е кревање тегови.

Заради превенција на болки во грбот, добар е пилатесот. Во постари години, се препорачува одење, без особено напорни вежби, а особено кај жените, кај кои често доаѓа до кинење на тетивата при тежок физички напор. Таи Чи е одличен како вежба за релаксација.

Пораката што треба да ја понесете со себе е дека движењето е неопходно во текот на целиот живот и што е најважно, не чини ништо.

Повеќе