Реагирајте навреме ако не сакате вашите деца да ви шефуваат

Некои навидум безопасни однесувања на некои деца, всушност може да значат нешто посериозно.

1.303

Сите деца се склони кон кршење на правилата. Тие го тестираат светот на свој начин и се обидуваат да ги најдат границите што не можат да ги преминат. Повеќето детски каприци и лудории се всушност природен процес на учење.

Сепак, некои навидум безопасни однесувања на некои деца може да значат нешто посериозно.

Следниве 5 ситуации го бараат вашето внимание:

  1. Избирање на храна

Децата се често пребирливи за храна и одбиваат одредени јадења. Ова може да биде знак дека детето има емоционални проблеми. Научниците велат дека на многу пребирливите деца двапати почесто им се дијагностицира депресија и анксиозност во однос на децата кои јадат сѐ.

  1. Чувствителност во однос на облеката

Детето може да се жали дека облеката го пецка, го чеша… Можеби одбиваат да носат некои работи, додека други не сакаат да ги соблечат, дури и ако се искинати… Од друга страна, децата можеби не се грижат за времето надвор и инсистираат да носат капа на екстремна топлина или да ги извадат ракавиците дури откако ќе ги соблечат чевлите… Родителите мислат дека тоа е каприц, што често е точно, но понекогаш е знак за зголемена анксиозност.

  1. Користат мобилни уреди почесто од обично

Децата генерално уживаат да играат игри на своите телефони или компјутери, но оние деца кои страдаат од анксиозност поминуваат многу повеќе време пред екран. Научниците велат дека зависноста од технологијата е знак за зголемена анксиозност и стрес и дека таквите деца веројатно од нешто се плашат.

  1. Плачење за нови играчки

Се верува дека секое дете во одреден момент поминува низ фаза на кукање и плачење за родителот да му купи нова играчка. Психологот Људмила Петрановска вели дека тоа не е целосно точно. „Нормално, децата не се грижат за работите додека не станат тинејџери“. Дотогаш, нивниот свет е исполнет. Но, ако родителите често се расправаат пред детето за финансиите или го обвинуваат детето за трошоци, тоа може да доведе до тоа детето да создаде модел на размислување во кој ќе мисли дека светот е место каде нешто секогаш недостасува и дека мора добро да се потруди за да ги натера родителите да добие нешто.

За нив тоа станува начин да видат дали нивните родители се грижат за нив. Ова се „лекува“ такашто работите мора да се враќат во нормала. Детето треба да има свое „мало изобилие“, но не тогаш кога хистеризира и моли, туку само така, како знак на внимание и љубов.

  1. Постојано бараат нови информации

Според психолозите, ако детето постојано бара нови информации и поставува многу повеќе прашања од вообичаено, тоа е знак за зголемена анксиозност. Обидете се да откриете што го плаши вашето дете и покажете дека секогаш сте подготвени да го сослушате и да му помогнете.

Повеќе