Седум изјави на децата кои родителите не треба да ги игнорираат

Игнорирањето на некои детски изјави може да има долгорочни последици за нивниот развој.

327

Децата се искрени и преку некои нивни изјави откриваат многу повеќе отколку што може да се види на прв поглед. Игнорирањето на овие изјави може да има долгорочни последици за нивниот развој.

Ова се седум реченици кои родителите не треба да ги игнорираат

 1. „Не сум доволно паметен/паметна“.
  Отфрлањето на овој коментар кај децата може да ја зголеми нивната самодоверба. Можеме да ги охрабриме со фокусирање на нивните силни страни, напори и други способности.
 2. „Мразам да читам“.
  Занемарувањето на овој став кон читањето може да го спречи развојот на образованието. Со наоѓање теми што ги интересираат или со заедничко читање, можеме да поттикнеме љубов кон книгите.
 3. „Не можам да го направам тоа“.
  Игнорирањето на изразите на беспомошност може да доведе до недостаток на упорност. За да им ги олесниме работите, можеме да обезбедиме поддршка и да ги водиме низ задачите чекор по чекор.
 4. „Никој не ме сака“.
  Игнорирањето на таквите коментари може да го влоши чувството на осаменост. Треба да поттикнеме отворени разговори за пријателствата и да ги научиме како да градат здрави односи.
 5. „Тоа не е фер“.
  Непочитувањето на нивното чувство за правда може да направи децата да се чувствуваат запоставено или игнорирано. Зборувањето за нивните грижи и почитувањето на нивните чувства е многу важно.
 6. „Се плашам“.
  Игнорирањето на нивните стравови може да ја зголеми анксиозноста. Клучот е да се зборува за работите што им предизвикуваат анксиозност и за стратегиите за справување со нив.
 7. „Зошто јас не смеам?”
  Неодговарањето на такви прашања може да доведе до бунт или конфузија. Треба да ги објасниме причините зад правилата и ограничувањата на начин соодветен на возраста.
Повеќе