Што ако детето згреши? Марија Монтесори има одличен совет

„Грешките се дел од животот. Со совладување на овој концепт, децата ќе имаат бескрајни можности за она што можат да го постигнат“, вели Марија Монтесори, чиј концепт и денес им помага на децата да го достигнат својот целосен потенцијал.

133

Грешките се важен дел од осамостојувањето. Потребно е време за малите деца да стекнат самоконтрола и совршени вештини кога учат нешто, на пример да го совладаат врзувањето чевли.

Марија Монтесори беше вистински визионер на полето на раното образование. Таа ја сфати важноста на грешките во животот на децата. Таа увиде дека со трпение и доверба можеме да поттикнеме одлучност кај децата и на тој начин да им помогнеме да постигнат успех и храбро да ги надминат предизвиците.

„Грешките се дел од животот. Со совладување на овој концепт, децата ќе имаат бескрајни можности за она што можат да го постигнат“, вели Марија Монтесори, чиј концепт и денес им помага на децата да го достигнат својот целосен потенцијал.

Методот Монтесори се заснова на слободата на раст без прекумерни корекции и ограничувања. Пристапот на Мари Монтесори кон образованието во раното детство поттикнува истражување и експериментирање наместо да се стреми кон совршенство. Таа нагласува дека прекинувањето на процесот на учење за да се поправат грешките може да ги спречи децата да развијат страст за нивните интереси. Наместо да се фокусира на исправување на работите, нејзиниот стил на предавање се обидува да поттикне љубопитност за децата да можат да испробуваат нови идеи и да учат преку искуство.

„Грешките се отскочна штица до успехот. Кога им дозволуваме на нашите деца да прават грешки, тие можат повеќе да ги ценат нивните достигнувања и да имаат самодоверба да истражуваат нови идеи. Плус, тоа им помага да научат дека неуспехот е дел од животот – што ја гради издржливоста на долг рок“, сметала оваа позната едукаторка.

Нејзиниот концепт вклучува учење без осудување или чувство на несоодветност. И конечно, ова ја поттикнува упорноста и ја гради довербата, бидејќи секоја грешка се гледа како можност за раст.

Повеќе