Oсумнаесетгодишник станал инженер во Гугл

Запознајте го Стенли Жонг, 18-годишник кој бил одбиен од 16 колеџи на кој конкурирал да се запише, а потоа ја добил работата од соништата на секој техничар. Сега тинејџерот ја користи својата новооткриена слава за да се заложи за поголема транспарентност во процесот на запишување на колеџ

71

Стенли Жонг не е типичен 18-годишник. Претходно оваа година дипломирал и ја основал својата компанија RabbitSign. Тој, исто така, бил одбиен или ставен на листа на чекање на 16 од 18-те колеџи на кои аплицирал, вклучувајќи ги МИТ и Стенфорд.
Добил привремена работа во Гугл, како софтверски инженер. Таму планира да помине една година. Иако таквата понуда изненадила многумина, таткото на Стенли, Нан Жонг, воопшто не бил шокиран.

„Гледам како шифрира од својата 10-та година. Тој беше одличен од самиот почеток, па не бев изненаден кога ја доби работата во Google“, изјавил Нан за CNBC.

Кое е најважното правило на неговиот татко?

Таткото на Стенли, Нан, исто така, работи во Гугл, како шеф на софтверско инженерство и тврди дека никогаш не го терал својот син да вежба кодирање или да го тера да биде добар на училиште. Неговото правило број еден билода обезбеди ресурси, но не и мапи на патот што води до целта.

„Ако има нешто што Стенли сака да истражи, ние сме тука да му помогнеме. Нема да му кажуваме до каде треба да оди, колку брзо треба да се движи или кога да го промени курсот. Целосно зависи од него“, додал Нан.

Да се ​​биде непристрасен родител не значи да се исклучите од животот на вашето дете или да не наметнувате одговорности или правила. Нан вели дека тоа значи да му дозволите слободно да ги истражува своите страсти.

Децата не смеат да веруваат дека достигнувањата ја дефинираат нивната вредност
Патувањето на Стенли во Google започнало пред пет години, кога го основал RabbitSign. Стартапот го привлекол вниманието на регрутер на Google, но Стенли бил премногу млад за да биде земен предвид за каква било работа. Додека се приближувал до дипломирањето, тимот од Гугл се сетил на него и го охрабрил да дојде на интервју.

Според Ричард Вајсман, автор на книгата The Luck Factor и професор по психологија на Универзитетот во Хертфордшир, можеме да поттикнеме секого со правење четири работи:

прифаќајте нови можности
верувајте во интуицијата на другата личност
задржете оптимистички начин на размислување
бидете еластични.

Стратегијата на Нан е во согласност со истражувањето на експертот за токсично родителство Џенифер Брехени Валас, која вели дека децата кои стануваат успешни возрасни се воспитуваат да бидат мотивирани да успеат на здрави начини и да не веруваат дека нивните достигнувања ја дефинираат нивната вредност.

Повеќе