Силни болки во грбот за време на бременоста: Еве како да ги ублажите

Болките во грбот за време на бременоста се честа појава. За ова има повеќе причини и различни начини на лекување, но ако малата болка стане силна или трае подолго од две недели, контактирајте со вашиот лекар .

48

Болката во грбот е чест и непријатен аспект на бременоста, што ги погодува до 70% од жените.

Додека малата болка често може да се ублажи со одмор или масажа, справувањето со силната

болка во грбот може да бара сеопфатен пристап.

Причини за силна болка во грбот за време на бременоста?

Неколку фактори може да предизвикаат силна болка во грбот за време на бременоста.

Дополнителни промени во тежината и држењето на телото

Како што растат вашата матка и бебето, вашиот центар на гравитација се поместува напред,

влијаејќи на вашето држење и потенцијално предизвикувајќи болки во грбот, особено во второто и

третото тримесечје.

Хормонални промени

Во првото тримесечје, хормоните ја омекнуваат карличната ‘рскавица и ги опуштаат зглобовите за

да се подготват за породување, што може да ја намали нормалната поддршка на грбот и да

предизвика болка.

Стресот

Емоционалниот и психолошкиот стрес на бременоста може да доведе и до мускулна напнатост и

болки во грбот.

Компликации

Силната болка во грбот за време на бременоста може да укажува на предвремено породување или

инфекција на уринарниот тракт.

Поретки причини

Тие вклучуваат остеопороза поврзана со бременост, вертебрален остеоартритис и септичен

артритис.


Лекување на силна болка во грбот за време на бременоста

Управувањето со силната болка во грбот често бара различно лекување и прилагодување во

секојдневните активности:

Избегнувајте кревање тешко – ако е потребно кревање, користете широк став и свиткајте ги

колената

Одржувајте правилно држење – седете исправено на стол со потпора и користете потпирач за нозе

Спијте на колкот – користете перница меѓу колената за поддршка

Потпорни обувки – носете чевли кои обезбедуваат добра поддршка, избегнувајќи високи

потпетици

Облека за поддршка на абдоменот – може да помогне да се намали оптоварувањето на мускулите

на грбот

Пренатална масажа – препорачана по првото тримесечје, може да ја ублажи болката во грбот и да

го подобри опуштањето; осигурајте се дека терапевтот е сертифициран за пренатална масажа

Безбедни активности – ангажирајте се во физикална терапија, пливање, аеробик во вода и јога за

одржување на здравјето и ублажување на болките во грбот

Интензитет – ограничете ги активностите на благ или умерен интензитет и консултирајте се со лекар

пред да започнете нови вежби

Растоварување на ишијадичниот нерв – специфичните истегнувања можат да го ублажат

притисокот врз овој нерв, консултирајте се со физиотерапевт за безбедни опции

брзо лекување – брзо погрижете се за инфекциите на уринарниот тракт или други бактериски

инфекции за да избегнете компликации; некои антибиотици се безбедни за време на бременоста,

но секогаш консултирајте се со вашиот лекар.

Други совети

Болката во грбот обично исчезнува по породувањето, но времето за опоравување варира. Студија

од 2023 година покажала дека околу 40% од жените со болки во грбот поврзани со бременоста

може да доживеат долготрајна болка неколку месеци по породувањето, особено ако претходно

имале проблеми со грбот.

Контактирајте со вашиот лекар ако малата болка стане силна или трае подолго од две недели.

Веднаш побарајте помош ако болката е придружена со вагинално крварење, силна абдоминална

болка или треска.

За време на бременоста не се препорачува спинална декомпресија; наместо тоа, размислете за

масажа или физикална терапија. Употребата на перниче за греење е безбедно ако се држи на

најниско ниво и е завиткано во пешкир за да се избегнат изгореници.

Повеќе