Kако да разговарате со децата за сексот?

Идејата за еден „разговор“ за сексот е застарена. Бидете подготвени да одговарате на прашања на која било возраст и вратете се на темата доколку е потребно.

151

Корин Масур е клинички психолог и психоаналитичаркa во приватна пракса во Честер Спрингс,

Пенсилванија. Повеќе од 40 години, ги лекува малите деца и нивните родители, адолесцентите и

возрасните и води групи за родители.

Пред неколку месеци, една мајка од нејзината родителска група споделила дека нејзиниот син

прашал дали сите девојчиња мора да имаат деца. Друга мајка раскажала како нејзината ќерка на

празнична вечера кај роднините се распрашувала за тоа како геј мажите имаат секс .

Ова ги навело да разговараат кога и како да разговараат со децата за сексот.

Интересно е што девојчето кое прашувало за геј мажите седело спроти нејзиниот вујко и неговиот

машки партнер. Мајката одговорила на прашањето на ќерката, а чичковците го потврдиле

одговорот. Ова ниво на отвореност е возможно во ова семејство бидејќи, како што тврди Масур, и

мајката и чичковците се позитивно настроени кога станува збор за темата сексуалност.

Меѓутоа, во многу семејства таквите дискусии можат да бидат непријатни. Некои родители ги

избегнуваат, некои се потпираат на училиштата, а некои користат книги за да го водат разговорот.

Мајката чиј син прашувал за девојките што се породуваат можела слободно да одговори, иако таа

самата морала да ја научи вештината. Нејзините родители имигранти не им биле пријатни таквите

теми и ѝ одржале само краток говор заедно со памфлет.

Како да разговарате со децата за секс?

Масур вели дека не постои правилен начин да се разговара со децата за сексот, но важно е да се

направи тоа. Еве неколку совети како да ви биде полесно.

Еден разговор не е доволен

Идејата за еден „разговор“ за сексот е застарена. Бидете подготвени да одговарате на прашања на

која било возраст и вратете се на темата доколку е потребно.

Подготовка

За да им помогнете на вашите деца да се чувствуваат пријатно, размислете како ќе одговорите на

прашањата пред да се појават. Размислете да погледнете книги за деца на овие теми и разговарајте

со вашиот партнер за тоа како да им пристапите на овие теми.

Саморефлексија

Размислете за вашите чувства кога разговарате за секс. Ако се чувствувате засрамено, размислете

зошто и како да се чувствувате попријатно.

Кога вашето дете првпат ќе праша за анатомија или секс, вашиот одговор нека биде едноставен и

одговорете на прашањето конкретно без да го правите тоа голема работа. Може да има многу

дискусии со текот на времето.

Предлози за книги

Користењето книги може да помогне во водењето на дискусиите и да ја зголеми вашата

самодоверба. Запомнете, децата ќе прашуваат за телото и сексот кога се љубопитни.

Првите прашања честопати доаѓаат рано, околу две или три години, кога ќе забележат разлики во

нивните тела.

Обезбедете едноставни, фактички одговори соодветни на нивната возраст и културен контекст,

користејќи точни имиња за деловите од телото.

Како што растат децата, вклучете дискусии за чувствата, разликувајќи видови на наклонетост и

привлечност. До 10 или 11 години, погрижете се да ги разберат телесните промени, дури и ако не

прашале. Зборувајте за пубертетот и промените во овој период и оставете им книги да истражуваат

понатаму доколку е потребно.

Повеќе