Треба да зборуваме нешто со тебе! Ако го почнувате разговорот со вашето дете со оваа реченица, престанете!

Има една фраза која може само да го исплаши детето, вели педијатарката и неонатолог Мерием Сеифулини.

2.606


Понекогаш имаме впечаток дека нашите деца не нè слушаат.

Затоа, за да им го привлечеме вниманието, можеме да започнеме разговор со нив како со возрасни.

Сепак, има една фраза која може само да го исплаши детето, вели педијатарката и неонатолог Мерием Сеифулини.

Таа вели дека родителите не треба да започнуваат разговор велејќи:

„Треба да разговараме за нешто со вас, да седнеме да разговараме“.

Таа објаснува дека ваквиот вовед ја зголемува анксиозноста и агресивноста кај децата.

Оваа реченица можете да ја замените со неутрално прашање: „Што мислиш за ова?“

Педијатарката препорачува да разговарате со детето без брзање и да правите паузи.

„Оставете го детето да размисли, почекајте додека не биде подготвено да го продолжи разговорот“, вели таа.

Освен тоа, ги советува родителите никогаш да не започнуваат разговори кога детето е вознемирено, туку кога тоа ќе се смири и е подготвено смирено да каже што сака, но и да ја сослуша другата страна.

Повеќе