4 најчести симптоми на менопауза

Менопаузата е крај на репродуктивната возраст на жената. Жената влегува во менопауза најмалку една година по нејзината последна менструација. Просечната возраст на почетокот на менопаузата е помеѓу 50 и 55 години.

879

Менопаузата е природен процес низ кој поминува секоја жена, а предизвикана е од хормонални промени. Јајниците функционираат сè помалку, односно се намалува производството на женските полови хормони естроген и прогестроген.

Ова се манифестира како низа различни симптоми кои жените често ги доживуваат дури и пред да влезат во менопауза. Дури и тогаш, нивото на полови хормони се намалува. Овој преоден период се нарекува перименопауза и трае од 4 до 10 години пред самата менопауза.

Бидејќи секоја жена е различна, тоа не мора да значи дека сите ќе ги имаат истите симптоми или пак дека ќе имаат симптоми со ист интензитет.

Продолжете да читате и дознајте кои се 4-те најчести симптоми на менопауза.

 

1. Топли бранови

Топли бранови или валунзи се веројатно најпознатиот и најчестиот симптом на менопаузата. Иако точната причина не е позната, преовладува мислењето дека тие се предизвикани од проширување на крвните садови, што е предизвикано од намалување на производството на естроген.

Во просек, топлотните бранови траат помеѓу 1 и 5 минути неколку пати на ден.

Тие можат да се спречат или да се ублажат по природен пат (на пр. со пиење чај од вркута, со носење прозрачна, памучна облека, редовно консумирање вода) или со помош на хормонска терапија.

 

2. Намалена сексуална желба (либидо)

Намаленото либидо предизвикува срам кај жените, но тоа е честа појава главно предизвикана од менопаузата. Истражувањата покажуваат дека дури 80% од жените во менопауза имаат намалено либидо.

Имено, намаленото производство на естроген предизвикува сувост на вагината, што често предизвикува болка при сексуален однос и, разбирливо, недостаток на желба.

За среќа, постојат многу безболни начини за повторно уживање во сексот – од лубриканти, хормонска терапија до промени во исхраната и начинот на живот.

 

3. Промена на расположението

Менопаузата е поврзана не само со физички промени, туку и со психолошки. Ненадејните промени во расположението се вообичаени, особено во негативна смисла. Еден час сме тажни, а другиот нервозни и лути на сите околу нас.

Тие се придружени со други психолошки симптоми како што се анксиозност, мозочна магла, итн. Можат да бидат предизвикани од намаленото производство на естроген, но често се мешавина од различни околности – од стрес, несоница и начин на живот.

Покрај хормонската терапија или антидепресивната терапија, тие можат да се ублажат со промени во животниот стил (особено исхраната и почеста физичка активност).

4. Несоница

Ако се земе предвид секојдневната изложеност на стрес, промените на расположението, грижите за неостварениот сексуален живот и нападите, не е ни чудо што жените во менопауза често страдаат од несоница (според некои студии – 60% од жените).

Затоа се вели дека несоницата, заедно со топлите бранови, е еден од најчестите симптоми на менопаузата.

Повеќе