4 работи кои не смеете да им ги дозволите на вашите возрасни деца

Понекогаш на блиските луѓе им се чини дека нашата љубов е неизмерна и дека ќе поминеме преку сè. Затоа е важно да се воспостават правила и граници.

267

Во семејните односи се важни љубовта, разбирањето, поддршката и простувањето.

Сепак, и во такви силни врски мора да има граници кои не смеат да се преминат. Понекогаш на блиските луѓе им се чини дека нашата љубов е неизмерна и дека ќе поминеме преку сè. Затоа е важно да се воспостават правила и граници.

Не дозволувајте да се жртвувате повторно и повторно.

Ова особено може да влијае на односот меѓу децата и родителите, особено кога детето е веќе возрасен човек.

Еве што не треба да им дозволите на возрасните деца:

 1. Манипулација со емоции
  „Ако навистина ме сакаш, тогаш ќе го направиш ова за мене, ќе ми го дадеш тоа, ќе ми обезбедиш, ќе биде како што сакам… Ако не се случи така, јас си одам и нема да ме видиш повеќе“.

Ова е форма на манипулација со која не треба да се согласите. Посочете му на детето на манипулацијата, разговарајте отворено и предложете му да ги разгледате сите можни и невозможни опции заедно. Кажете го она што го мислите и некој што ве сака нема да исчезне од вашиот живот поради тоа.

 1. Дозволување на сѐ заради чувство на вина
  Една жена сама го одгледала својот син. Вината на момчето што расте без татко ја надоместила така што му дозволила да прави што сака. Ако сакаш, обои ги ѕидовите, ако сакаш, направи авиони од моите документи – нема да те карам.

Момчето пораснало и престанало да бара одобрение од мајка си. Прво, без дозвола направил поправки во нејзината соба и ги побарал трошоците за работата. Потоа го продал нејзиниот имот во предградието и парите ги ставил на своја сметка. Се оженил, се развел и ѝ забранил на мајка си да ги посетува внуците.

 1. Мое и наше
  Дали сè треба да се дели во семејството? Ова е уште една работа на која треба да обрнете внимание. Ако некој близок земе нешто од вас и не смета дека е потребно да го врати (па ние сме деца), тогаш треба да размислите за тоа.

Во врската, покрај слепа љубов која простува сѐ мора да има и почитување на личните граници. Кога вашето дете ќе земе заем од вас, треба да го врати. Друго е ако му го поклоните, ама кога ќе си го побараат сами, тогаш треба да вратат. Тоа е прашање на граници и одговорност.

 1. Не дозволувајте да бидете обезвреднети
  Децата не треба да им наредуваат на родителите како да живеат, колку пари да потрошат, да се потсмеваат со вашите избори, вашите верувања. Има огромна разлика помеѓу добронамерниот совет и вредните упатства, дури и ако грешите. Ако сакате да живеете на одреден начин, не дозволувајте некој да ја критикува и да ја преобликува оваа слика наместо вас.

Постојано работете на односот со вашето дете, без разлика колку години има, сакајте се, советувајте, бидете поддршка, потпора, но не заборавајте да го живеете и својот живот.

Повеќе