5 работи кои не треба да му ги забранувате на вашето дете

Понекогаш децата сакаат да учествуваат во сè што правиме, бидејќи всушност, она што тие го бараат е начин на заеднички живот и запознавање, затоа не ги спречувајте дури и ако ве успоруваат во секојдневните активности.

1.279

Вистина е дека секое дете треба да ги има на ум своите ограничувања и забрани, но како родители исто така е важно да разбереме дека тие треба да се применуваат умерено, бидејќи во многу случаи премногу ограничувања може да го попречат развојот или среќата кај децата.

Во оваа смисла, бидете свесни дека постојат одредени работи или активности кои не смеете да ги спречувате да ги прават, бидејќи служат за изразување или за учење. Еве зошто е важно вашите деца да имаат одредени слободи да растат и да бидат среќни. Овде наведуваме некои од нив.

  1. Трчање низ куќата

Ако поради некоја причина вашето дете нема можност да излезе и да си игра, не го ограничувајте ако тоа го прави во затворен простор. Трчањето им овозможува да изразат и ослободат многу емоции, затоа не го забранувајте, туку преземете соодветни мерки на претпазливост.

  1. Јадење со раце

Во процесот на учење да се јаде, сите деца ги користат рацете, бидејќи тоа е начин да се препознае, открие и запознае храната, па мора да му дозволите да го истражува тој свет на вкусови, мириси и форми.

  1. Изразување на своето мислење

Детето е комплетна личност со свои мисли, желби и каприци и кога ќе научи да се изразува, може подобро да ја развива својата личност.

  1. Гледање цртани филмови

Вистина е дека телевизиските програми навистина нудат малку вредни содржини за децата, но не можете да ги изолирате од сè. Подобро изберете добри и едукативни цртани за кои мислите дека можат да му користат на вашето дете и гледајте ги заедно.

  1. Помош во домашните работи

Понекогаш децата сакаат да учествуваат во сè што правиме, бидејќи всушност, она што тие го бараат е начин на заеднички живот и запознавање, затоа не ги спречувајте дури и ако ве успоруваат во секојдневните активности. Забранувањето на децата да прават одредени работи понекогаш е всушност резултат на нашата желба како родители да бидат мирни и да не прават хаос, но не сфаќаме дека проблемот е во нас. Дајте му шанса на вашето дете за малку повеќе слобода и ќе ја видите разликата.

Што сака да прави вашето дете?

Повеќе