Популарните деца на училиште, се често агресивни

Откриено е дека поагресивните и непослушните деца почесто завршуваат во групата популарни деца меѓу нивните врсници. Важно е да се запамети дека да се биде популарен во овие кругови не значи да се има многу пријатели. Децата во неодамнешната студија биле популарни на тој начин што сите ги познавале, но тоа не значело дека секој сака да им биде пријател.

163

Училиштето треба да биде место за учење, раст и развој, но понекогаш тоа е сцена на некои други настани, добри и лоши. Тоа е место за стекнување социјални искуства, но и за формирање на кланови, најмногу забележливи во училишниот двор. Овие кланови доаѓаат во сите форми и обично се поделени според вештините или интересите на децата.

Децата кои се склони кон учење може да се сметаат за глупаци, а оние кои спортуваат може да се сметаат за спортисти. Популарните деца се една од групите. Тоа се главно деца за кои сите знаат бидејќи изгледаат најинтересни, најистакнати и/или најдоминантни.

Сепак, се прават студии за деца кои имаат таков статус во својата средина, бидејќи експертите се обидуваат да откријат што ги прави овие деца толку интересни и влијателни во средината. Така, една нова студија, спроведена од Универзитетот Флорида Атлантик, покажа дека децата кои се сметаат за популарни, исто така, имаат поголема веројатност да бидат агресивни и да ги нарушуваат часовите.

Откриено е дека поагресивните и непослушните деца почесто завршуваат во групата популарни деца меѓу нивните врсници. Важно е да се запамети дека да се биде популарен во овие кругови не значи да се има многу пријатели. Децата во гореспоменатата студија биле популарни на тој начин што сите ги познавале, но тоа не значело дека секој сака да им биде пријател.

Студијата исто така покажала дека повеќето деца се стремат да бидат популарни, а причината за тоа веројатно лежи во фактот што популарноста се смета за главен статусен симбол на училишна возраст.

Истражувачите, по нивните наоди, сакаа да разјаснат дека нарушувањето на часовите, агресивноста и развојот на статусот на популарност не е здрав начин за подобрување на социјалниот статус, но децата (во нивната фаза на развој) го гледаат тоа како најлесниот начин што често функционира. Затоа, истражувачите ги охрабруваат родителите и воспитувачите да работат со децата и да поттикнат дијалог за штетноста на таквото однесување, пишува moms.com.

Повеќе